MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM I POMIDORAMI

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje  z młodymi ziemniaczkami lub/i kotletem schabowym.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji

  • 30 g masła
  • 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka 
  • gruby plaster selera
  • 1 główka młodej, zielonej kapusty
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części i szatkujemy.
  • Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki.
  • W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony boczek , cebulę oraz startą marchew, seler i pietruszkę. Smażymy często mieszając, przez 5 minut, na średnim ogniu. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, w 2-3 partiach dorzucamy poszatkowaną kapustę. Smażymy 3 minuty, dolewamy 1/2 szklanki bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy 15 minut, do miękkości kapusty i warzyw. W międzyczasie 2 razy mieszamy.
  • Dodajemy krojone pomidory i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut. 
  • Mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy, stopniowo dolewając 1/2 szklanki zimnego bulionu lub wody. Przelewamy do garnka z kapustą. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz