Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami lub/i kotletem schabowym.
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 30 g masła
- 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach
- 1 cebula
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- gruby plaster selera
- 1 główka młodej, zielonej kapusty
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części i szatkujemy.
- Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki.
- W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony boczek , cebulę oraz startą marchew, seler i pietruszkę. Smażymy często mieszając, przez 5 minut, na średnim ogniu. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, w 2-3 partiach dorzucamy poszatkowaną kapustę. Smażymy 3 minuty, dolewamy 1/2 szklanki bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy 15 minut, do miękkości kapusty i warzyw. W międzyczasie 2 razy mieszamy.
- Dodajemy krojone pomidory i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut.
- Mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy, stopniowo dolewając 1/2 szklanki zimnego bulionu lub wody. Przelewamy do garnka z kapustą. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz