BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ



Delikatne wegańskie kotleciki z ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i pieczonych batatów. Smażone na patelni, doprawione mielonym kminem rzymskim, curry w proszku i szczyptą chili. Najlepiej, aby składniki burgerów były przygotowane wcześniej, ostudzone i dobrze odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano. 
Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni i podać z ryżem oraz mizerią.
SKŁADNIKI / 6 szt
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 batat (około 350 g) + 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku
  • 2 łyżki mąki
DO PODANIA:
bułki, np. z tego przepisu, pomidor, czerwona cebula
SOS RANCZERSKI
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
  • sól
GUACAMOLE
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z limonki. Mieszamy.
  • SOS RANCZERSKI: czosnek ścieramy na tarce i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami.
  • Pomidora kroimy w plastry, cebulą w cienkie krążki.
  • Soczewicę wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko solimy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do miękkości i całkowitego odparowania płynu, przez około 5 minut.  Często mieszamy. Studzimy, przekładamy do miski. 
  • Batata obieramy, kroimy w grubą kostkę lub plastry i układamy 1 warstwą w naczyniu żaroodpornym. Lekko solimy, skrapiamy oliwą, mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Pieczemy około 15-20 minut, aż wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu. Miękkie bataty rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski z soczewicą.
  • Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy (bez mieszania i otwierania) 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia, lekko solimy i spulchniamy widelcem. Przekładamy do miski z batatami i soczewicą. 
  • Dosypujemy 2 łyżki mąki. Dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz chili, curry i mielony kmin rzymski. Dokładnie mieszamy.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Smażymy na oleju, po 4 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. 
  • ZŁOŻENIE BURGERÓW: Przekrojone bułki podgrzewamy, np. na suchej patelni. Na jednej połówce rozprowadzamy sos ranczerski, dodajemy ciepłego burgera, plaster pomidora i krążki czerwonej cebuli. Drugą połówkę bułki smarujemy grubą warstwą guacamole i przykrywamy burgera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz