Delikatne, wegańskie kotleciki z ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i pieczonych batatów. Sycące, zdrowe, bogate w białko roślinne. Doprawione mielonym kminem rzymskim, curry w proszku i szczyptą chili. Najlepiej, aby składniki burgerów były przygotowane wcześniej, ostudzone i dobrze odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano.
Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Możemy podać je z ryżem, ziemniaczkami i np. mizerią lub sosem kurkowym.
________________________________________
SKŁADNIKI / 6 szt
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średni batat (około 350 g) + 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku
- 2 łyżki mąki
DO PODANIA:
bułki, np. z tego przepisu, pomidor, czerwona cebula
SOS RANCZERSKI
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól
GUACAMOLE
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
___________________________________________
WYKONANIE
- GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z limonki. Mieszamy.
- SOS RANCZERSKI: czosnek ścieramy na tarce i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami.
- Pomidora kroimy w plastry, cebulą w cienkie krążki.
- Soczewicę wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko solimy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do miękkości i całkowitego odparowania płynu, przez około 5 minut. Często mieszamy. Studzimy, przekładamy do miski.
- Batata obieramy, kroimy w grubą kostkę lub plastry i układamy 1 warstwą w naczyniu żaroodpornym. Lekko solimy, skrapiamy oliwą, mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Pieczemy około 15-20 minut, aż wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu. Miękkie bataty rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski z soczewicą.
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy (bez mieszania i otwierania) 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia, lekko solimy i spulchniamy widelcem. Przekładamy do miski z batatami i soczewicą.
- Dosypujemy 2 łyżki mąki. Dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz chili, curry i mielony kmin rzymski. Dokładnie mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Smażymy na oleju, po 4 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.
- ZŁOŻENIE BURGERÓW: Przekrojone bułki podgrzewamy, np. na suchej patelni. Na jednej połówce rozprowadzamy sos ranczerski, dodajemy ciepłego burgera, plaster pomidora i krążki czerwonej cebuli. Drugą połówkę bułki smarujemy grubą warstwą guacamole i przykrywamy burgera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz