Klasyczne danie kuchni włoskiej, którego podstawą są jajka i smażony boczek, tym razem z dodatkiem pysznych kurek. Ekspresowe w przygotowaniu i jakie dobre.Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc danie tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.
Sos przygotowujemy z samych jajek, które dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo. Ma powstać kremowy sos, a nie jajecznica.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2PORCJE
- 160 g makaronu spaghetti
- 25 g masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g boczku (wędzonego lub parzonego)
- 250 g kurek
- 2 jajka
- 25 g tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 200 ml wody z gotowania, odcedzamy.
- Jajka myjemy, sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki. Roztrzepujemy widelcem ze szczyptą soli oraz połową tartego parmezanu.
- Boczek kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Kurki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Większe kroimy na mniejsze kawałki.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurki, chwilę smażymy i dolewamy 200 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż kurki będą miękkie, a płyn lekko odparuje. Dodajemy ugotowany makaron i mieszając podgrzewamy przez około 1 minutę. Odstawiamy z ognia, wlewamy jajka roztrzepane z parmezanem i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz