CARBONARA Z KURKAMI


Klasyczne danie kuchni włoskiej, którego podstawą są jajka i smażony boczek, tym razem z dodatkiem pysznych kurek. Ekspresowe w przygotowaniu i jakie dobre.Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc danie tak pyszne, że trudno mu się oprzeć. 
Sos przygotowujemy z samych jajek, które dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo. Ma powstać z nich  kremowy sos, a nie jajecznica.

SKŁADNIKI / 2PORCJE

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g boczku (wędzonego lub parzonego)
  • 250 g kurek
  • 2 jajka
  • 25 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 200 ml wody z gotowania, odcedzamy.
  • Jajka myjemy, sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki. Roztrzepujemy widelcem ze szczyptą soli oraz połową tartego parmezanu.
  • Boczek kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Kurki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Większe kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurki, chwilę smażymy i dolewamy 200 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut. 
  • Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż kurki będą miękkie, a płyn lekko odparuje. Dodajemy ugotowany makaron i mieszając podgrzewamy przez około 1 minutę. Odstawiamy z ognia, wlewamy jajka roztrzepane z parmezanem i dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz