Bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny.
Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się do odgrzewania
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 40 g masła
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 200 g wiejskiej kiełbaski
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- gruby plaster selera
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 główki dużej młodej kapusty
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 4 pomidory malinowe lub 400 rozdrobnionych pomidorów z puszki
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek koperku
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
WYKONANIE
- Boczek kroimy na cienkie plasterki, a następnie w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, wiejską kiełbasę w plasterki. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i drobno szatkujemy. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
- Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek, boczek i wiejską kiełbaskę. Smażymy, na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy starte na tarce warzywa oraz listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy 3 minuty.
- Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Dolewamy bulion lub wodę z sosem sojowym. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 15 minut. W międzyczasie 2 razy mieszamy.
- Dodajemy pokrojone pomidory lub pomidory z puszki oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty.
- Mąkę rozcieramy w miseczce z 50 ml śmietany 18%. Przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy.
- Podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz