Szybkie i łatwe placuszki z dużą ilością jabłek. Lekkie, puszyste i bardzo mięciutkie.
Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników. Bez wyciągania miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka i łączymy z ciastem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się i zezłocą. Podajemy z ulubioną konfiturą lub dżemem. Polecam szczególnie dla wiecznie głodnych nastolatków.
Warto zadbać o odpowiednią ilość dobrze rozgrzanego tłuszczu na patelni, pamiętając, że małą jego ilość placuszki od razu wchłoną, a w większej będą się ładnie smażyć i rumienić.
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru (ewentualnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
DODATKOWO: olej do smażenia, cukier puder, dżem lub konfitura
WYKONANIE
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki.
- Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce roztrzepujemy kefir z sodą oczyszczoną i jajkiem.
- Przelewamy do miski z mąką i krótko, zgrubnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy około 1/2 cm warstwę oleju. Wykładamy po 1 łyżce ciasta na jednego placka i smażymy na dużym ogniu, przez 1-2 minuty, do lekkiego przyrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
- Podajemy z cukrem pudrem i dżemem lub konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz