PLACKI NA KEFIRZE Z JABŁKAMI



Szybkie i łatwe placuszki z dużą ilością jabłek. Lekkie, puszyste i bardzo mięciutkie.
 Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników. Bez wyciągania miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy cieniutko pokrojone jabłka i łączymy je z ciastem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się i zezłocą. Podajemy oprószone z cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Polecam szczególnie dla wiecznie głodnych nastolatków.
Warto zadbać o odpowiednią ilość dobrze rozgrzanego tłuszczu na patelni, pamiętając, że małą jego ilość placuszki od razu wchłoną, a w większej będą się ładnie smażyć i rumienić.

SKŁADNIKI/ 15 szt
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
DODATKOWO: olej do smażenia, np. kokosowy, cukier puder, dżem lub konfitura
WYKONANIE
  • Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki.
  • Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z 1 łyżką cukru.
  • W drugiej misce mieszamy kefir z sodą oczyszczoną i jajkiem. Przelewamy do miski z mąką i krótko, zgrubnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
  •  Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy około 4 łyżki oleju. Wykładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placka i smażymy na dużym ogniu, przez 1 i 1/2 minuty, do lekkiego przyrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. 
  • Podajemy z cukrem pudrem i dżemem lub konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz