CZEKOLADOWA GRANOLA Z PATELNI


Granola, czyli smażone na patelni płatki owsiane z dodatkiem posiekanych orzechów, wiórków kokosowych, płatków migdałów oraz pestek słonecznika i siemienia lnianego. Po uprażeniu wymieszane z olejem kokosowym i miodem oraz posypane tartą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną.
Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Genialna do owsianki lub jogurtu naturalnego. Można posypać nią owocową sałatkę lub schrupać jako słodką przekąskę. Ja robię ją regularnie, a później nie mogę się opanować - chodzę i wciąż podjadam ;)

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pekan)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka suszonych płatków kokosa
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki suszonej żurawiny / rodzynek lub posiekanych suszonych moreli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
  • W rondelku rozpuszczamy olej z miodem. Odstawiamy. Czekoladę ścieramy na tarce, orzechy drobno siekamy.
  • Na dużą patelnię wsypujemy płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów oraz wiórki i płatki  kokosowe, siemię lniane i pestki słonecznika. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, co jakiś  mieszając, aż całość zacznie pachnieć (około 7 minut). Pilnujemy, aby nie przypalić. Dolewamy olej z miodem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty.
  • Dodajemy startą czekoladę i suszoną żurawinę. Mieszamy ponownie, wysypujemy cienka warstwą na blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Rozdrabniamy i przechowujemy w szczelnym słoiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz