Granola, czyli smażone na patelni płatki owsiane z dodatkiem posiekanych orzechów, wiórków kokosowych, płatków migdałów oraz pestek słonecznika i siemienia lnianego. Po uprażeniu wymieszane z olejem kokosowym i miodem oraz posypane tartą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną.
Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Genialna do owsianki lub jogurtu naturalnego. Można posypać nią owocową sałatkę lub schrupać jako słodką przekąskę. Ja robię ją regularnie, a później nie mogę się opanować - chodzę i wciąż podjadam ;)
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pekan)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka suszonych płatków kokosa
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki suszonej żurawiny / rodzynek lub posiekanych suszonych moreli
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
- W rondelku rozpuszczamy olej z miodem. Odstawiamy. Czekoladę ścieramy na tarce, orzechy drobno siekamy.
- Na dużą patelnię wsypujemy płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów oraz wiórki i płatki kokosowe, siemię lniane i pestki słonecznika. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, co jakiś mieszając, aż całość zacznie pachnieć (około 7 minut). Pilnujemy, aby nie przypalić. Dolewamy olej z miodem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty.
- Dodajemy startą czekoladę i suszoną żurawinę. Mieszamy ponownie, wysypujemy cienka warstwą na blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Rozdrabniamy i przechowujemy w szczelnym słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz