KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CHORIZO


Rewelacyjne jednogarnkowe kaszotto z kaszy gryczanej, pikantnej kiełbaski chorizo i fasolki szparagowej. Pełnowartościowe, pełne smaku i sycące. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znika z talerzy. Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch zabrany do pracy.
Świetne, że dodatki zmieniają się sezonowo i przez cały rok można cieszyć się różnymi wersjami tego pysznego dania.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kiełbaski chorizo 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g)
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie półplasterki. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora nacinamy na krzyż (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
  •  Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulkę, czosnek i kiełbaskę chorizo. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dosypujemy kaszę, odprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Smażymy 1 minutę, dodajemy pokrojonego pomidora i fasolkę szparagową, a po chwili wlewamy białe wino. Gotujemy 2 minuty, aż odparuje.
  • Następnie dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut.  
  • Otwieramy pokrywę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki oraz papryczką chili. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. W razie potrzeby chwilę smażymy bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu.
  • Serwujemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz