Rewelacyjne jednogarnkowe kaszotto z kaszy gryczanej, pikantnej kiełbaski chorizo i fasolki szparagowej. Pełnowartościowe, pełne smaku i sycące. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znika z talerzy. Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch zabrany do pracy.
Świetne, że dodatki zmieniają się sezonowo i przez cały rok można cieszyć się różnymi wersjami tego pysznego dania.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 100 g kiełbaski chorizo
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g)
- 80 ml białego wytrawnego wina
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- 200 g fasolki szparagowej
- sok z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie półplasterki. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora nacinamy na krzyż (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulkę, czosnek i kiełbaskę chorizo. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dosypujemy kaszę, odprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Smażymy 1 minutę, dodajemy pokrojonego pomidora i fasolkę szparagową, a po chwili wlewamy białe wino. Gotujemy 2 minuty, aż odparuje.
- Następnie dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut.
- Otwieramy pokrywę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki oraz papryczką chili. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. W razie potrzeby chwilę smażymy bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu.
- Serwujemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz