To są placuszki doskonałe. Nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności,
trudno dostępnych składników, ani też długiego stania przy kuchennym blacie. Przygotujecie je ekspresowo, z kilku zaledwie podstawowych produktów, które z pewnością zawsze macie pod ręką. Robię ten deser cały rok i nigdy mi się nie nudzi. Zróbcie już dziś, to tylko kilka minut.
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
JABŁKA W CIEŚCIE
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- mała szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- olej do smażenia
POSYPKA CYNAMONAOWA
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i małą szczyptę soli. Mieszamy.
- W drugiej misce, rózgą lub widelcem, roztrzepujemy jajko z mlekiem.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy rózgą do połączenia.
- Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt cienkie plastry.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewamy około 0,3 mm warstwę oleju. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano (2 minuty z każdej strony).
- Odkładamy na talerz, posypujemy cukrem z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz