KLOPS Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM Z SOCZEWICĄ

Mielony kotlet z indyka w nietypowej formie klopsa, z rewelacyjnym sosem ze świeżych pomidorów i zielonej soczewicy z puszki. Doprawiony dużą ilością ziół i przypraw, najpierw smażony  na patelni, a następnie krótko duszony w sosie. Polecam na pyszny, domowy obiad w gronie rodzinnym.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
KLOPS
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 czerstwej bułki, np. kajzerki
  • 1 jajko +1/2 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
  • gałązka rozmarynu
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
SOS POMIDOROWY
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili / można dać mniej
  • 1//3 świeżej papryczki chili
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 400 g świeżych pomidorów np. malinowych lub krojonych pomidorów z puszki 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g zielonej soczewicy z puszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
WYKONANIE
  • Czerstwą bułkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dokładnie odciskamy. Przekładamy do miski.
  • Wprost do miski ścieramy na tarce (o grubych oczkach) cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz przyprawy i musztardę.  Dokładnie wyrabiamy i w zwilżonych woda dłoniach formujemy okrągłego klopsa. 
  • Na małej patelni mocno rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Kładziemy klopsa i smażymy po 5 minut z każdej strony. Powinien dobrze zrumienić się, ale nie przypalić. W połowie smażenia, na rozgrzany tłuszcz, wrzucamy gałązkę rozmarynu.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty, obieramy i kroimy w kostkę. Soczewicę odsączamy na sicie.
  • Na średniej patelni z wysokim rantem rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na umiarkowanym ogniu, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Dodajemy krojone pomidory lub pomidory z puszki, sos sojowy i Worcestershire oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy odsączoną soczewicę.
  • Łyżką zgarniamy sos pomidorowy, robiąc w środku miejsce, na którym kładziemy usmażonego klopsa. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. W międzyczasie sos można 2 razy przemieszać.
  • Klopsa kroimy w kliny i podajemy z sosem pomidorowym, ziemniaczkami lub/i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz