--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJEKLOPS
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 czerstwej bułki, np. kajzerki
- 1 jajko +1/2 szklanki mleka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
- gałązka rozmarynu
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
SOS POMIDOROWY
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili / można dać mniej
- 1//3 świeżej papryczki chili
- 1 łyżka oleju, np. kokosowego
- 400 g świeżych pomidorów np. malinowych lub krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 g zielonej soczewicy z puszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
WYKONANIE
- Czerstwą bułkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dokładnie odciskamy. Przekładamy do miski.
- Wprost do miski ścieramy na tarce (o grubych oczkach) cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz przyprawy i musztardę. Dokładnie wyrabiamy i w zwilżonych woda dłoniach formujemy okrągłego klopsa.
- Na małej patelni mocno rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Kładziemy klopsa i smażymy po 5 minut z każdej strony. Powinien dobrze zrumienić się, ale nie przypalić. W połowie smażenia, na rozgrzany tłuszcz, wrzucamy gałązkę rozmarynu.
- W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty, obieramy i kroimy w kostkę. Soczewicę odsączamy na sicie.
- Na średniej patelni z wysokim rantem rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na umiarkowanym ogniu, często mieszając. Nie rumienimy.
- Dodajemy krojone pomidory lub pomidory z puszki, sos sojowy i Worcestershire oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy odsączoną soczewicę.
- Łyżką zgarniamy sos pomidorowy, robiąc w środku miejsce, na którym kładziemy usmażonego klopsa. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. W międzyczasie sos można 2 razy przemieszać.
- Klopsa kroimy w kliny i podajemy z sosem pomidorowym, ziemniaczkami lub/i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz