SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY


Jeśli poszukujecie na obiad czegoś szybkiego do przygotowania, a jednocześnie smacznego, polecam Wam pyszne, delikatne i lekkie danie z dużą ilością warzyw i kremowym sosem ze śmietanki i wytrawnego białego wina. Doprawione odrobiną curry w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem smakuje wszystkim bez wyjątku.
Warzywa będą najlepsze i najsmaczniejsze, gdy nie będą zbyt długo gotowane. Nie utracą wówczas jędrności, zachowają najwięcej wartości odżywczych, a brokuły dodatkowo utrzymają swój zielony kolor. Zwróćcie uwagę, że na im mniejsze różyczki podzielicie kalafior i brokuły, tym krótszy będzie czas ich gotowania.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 140 g makaronu spaghetti
  • garść różyczek kalafiora
  • garść różyczek brokułu
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 marchewka 
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 30%
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie.
  • Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na pół, cebulę w drobną kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Cukinię i kroimy w grube półplasterki.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, na średnim ogniu. Nie rumienimy.
  • Dodajemy różyczki kalafiora oraz marchew, rzodkiewki i fasolkę szparagową. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i curry w proszku. Chwilę odparowujemy (1-2 minuty).
  • Dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, przykrywamy pokrywką i gotujemy 8 minut lub do momentu, aż warzywa będą al dente. W połowie gotowania dodajemy różyczki brokułu i pokrojoną cukinię. Ponownie przykrywamy.
  • Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut (bez przykrycia), aż sos zredukuje się i zagęści. Można dodatkowo zagęścić sos, oprószając go przez sitko, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku np. sosem sojowym.
  • Każdą porcję makaronu serwujemy udekorowaną świeżymi kiełkami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz