Pyszne placuszki zrobione z bardzo prostego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego. Nafaszerowane dużą ilością kawałeczków gorzkiej czekolady. Pulchne, lekkie i słodkie w sam raz. Robi się je szybko, smaży jeszcze szybciej, ale najszybciej znikają z talerzy.
Najlepiej smakują z roztopionym masłem lub polane syropem klonowym.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady / pokrojonej w drobną kostkę
- olej do smażenia
WYKONANIE
- W miseczce mieszamy jogurt naturalny z jajkiem i sodą. Mieszamy rózgą lub widelcem i odstawiamy na 5 minut.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i pokrojoną na kawałki czekoladę. Dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy użyciu drugiej łyżki zsuwamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy 1-2 minuty, aż placuszki urosną, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Odwracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz