PLACUSZKI STRACIATELLA

Pyszne placuszki zrobione z bardzo prostego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego. Nafaszerowane dużą ilością kawałeczków gorzkiej czekolady. Pulchne, lekkie i słodkie w sam raz. Robi się je szybko, smaży jeszcze szybciej, ale najszybciej znikają z talerzy.
Najlepiej smakują z roztopionym masłem lub polane syropem klonowym.

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady / pokrojonej w drobną kostkę
  • olej do smażenia
WYKONANIE
  • W miseczce mieszamy jogurt naturalny z jajkiem i sodą. Mieszamy rózgą lub widelcem i odstawiamy na 5 minut.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i pokrojoną na kawałki czekoladę. Dokładnie mieszamy. 
  • Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy użyciu drugiej łyżki zsuwamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy 1-2 minuty, aż placuszki urosną, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. 
  • Odwracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz