Pyszne burgery z ziemniaczanego puree i fasoli z puszki. Miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Doprawione kurkumą i curry w proszku, smakują i dzieciom i dorosłym.
Najlepiej aby wszystkie składniki były przygotowane wcześniej. W momencie formowania kotletów powinny być dobrze odparowane i zimne. Im sztywniejsze będą składniki, tym sztywniejsze i bardziej zwarte będą burgery.
Kotleciki nie muszą być podawane w bułce, można je serwować np. z mizerią lub marchewką z groszkiem.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 BURGERÓW- 1 puszka białej fasoli (400 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki lub 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z poprzedniego dnia)
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
SOS CZOSNKOWY
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
KETCHUP PAPRYKOWY
- 2 kawałki marynowanej papryki (można dodać także cebulkę)
- 6 łyżek ketchupu
DODATKOWO
- 6 BUŁEK DO BURGERÓW
- 6 plastrów pomidora
- 6 cienkich plastrów czerwonej cebuli
- BURGERY:Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, aż wbity widelec lekko zanurzy się w miąższu. Odcedzamy, rozgniatamy na gładkie puree, dokładnie studzimy.
- Fasolę odsączamy na sitku, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i czosnek. Lekko solimy, smażymy 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż cebula będzie zupełnie miękka. Uważamy, aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy odsączoną fasolę. Rozgniatamy na puree.
- Puree ziemniaczane i fasolowe przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na 0,2 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- SOS CZOSNKOWY: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy, dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie rozcieramy, dodajemy jogurt i majonez oraz natkę pietruszki. Mieszamy.
- KETCHUP PAPRYKOWY: Paprykę oraz cebulkę marynowaną bardzo drobno siekamy lub miksujemy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miseczki, dodajemy ketchup i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz