BURGERY Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I FASOLI


Pyszne burgery z ziemniaczanego puree i fasoli z puszki.  Miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Doprawione kurkumą i  curry w proszku, smakują i dzieciom i dorosłym. 
Najlepiej aby wszystkie składniki były przygotowane wcześniej. W momencie formowania kotletów powinny być dobrze odparowane i zimne. Im sztywniejsze będą składniki, tym sztywniejsze i bardziej zwarte będą burgery. 
Kotleciki nie muszą być podawane w bułce, można je serwować np. z mizerią lub marchewką z groszkiem.

SKŁADNIKI / 6 BURGERÓW
  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie ziemniaki lub 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
SOS CZOSNKOWY
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
KETCHUP PAPRYKOWY
  • 2 kawałki marynowanej papryki (można dodać także cebulkę)
  • 6 łyżek ketchupu
DODATKOWO
  • 6 BUŁEK DO BURGERÓW
  • 6 plastrów pomidora
  • 6 cienkich plastrów czerwonej cebuli
WYKONANIE
  • BURGERY:Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, aż wbity widelec lekko zanurzy się w miąższu. Odcedzamy, rozgniatamy na gładkie puree, dokładnie studzimy.
  • Fasolę odsączamy na sitku, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i czosnek.  Lekko solimy, smażymy 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż cebula będzie zupełnie miękka. Uważamy, aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy odsączoną fasolę. Rozgniatamy na puree.
  • Puree ziemniaczane i fasolowe przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na 0,2 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • SOS CZOSNKOWY: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy, dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie rozcieramy, dodajemy jogurt i majonez oraz natkę pietruszki. Mieszamy.
  • KETCHUP PAPRYKOWY: Paprykę oraz cebulkę marynowaną bardzo drobno siekamy lub miksujemy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miseczki, dodajemy ketchup i mieszamy. 
  • Podajemy w przekrojonych bułeczkach, posmarowanych sosem czosnkowym i paprykowym ketchupem oraz plasterkami pomidora i cienko pokrojoną cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz