Na mięciutkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Z aksamitną serową masą i gęstą polewą z sosu toffee. Udekorowany świeżymi figami ( myślę, że równie dobrze sprawdzą się też maliny).
Łatwy do zrobienia, choć nieco pracochłonny. Zachwycił wszystkich bez wyjątku.
Sernik jest dosyć krótko pieczony i powinien być wyjęty z piekarnika, gdy jego środek jest jeszcze sprężysty i nie do końca ścięty. Dzięki temu po wystygnięciu pozostanie wilgotny i aksamitny.
BROWNIE
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 120 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
MASA SEROWA
- 250 g mascarpone
- 750 g twarogu sernikowego (użyłam TAKIEGO)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
SOS TOFFEE
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 50 g masła
DODATKOWO: świeże figi pokrojone na ćwiartki lub np. maliny
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem i zapinamy obręcz.
- BROWNIE: w rondelku, na małym gazie roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
- W misce krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito) i mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat.
- MASA SEROWA: Do dzieży miksera dodajemy mascarpone, twaróg, jajka i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy budyń waniliowy i miksujemy, aż połączy się z masą. Delikatnie wykładamy na podpieczony spód brownie, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
- SOS TOFFEE: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 30 minut, na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy (dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostygnięciu). Zostawimy na 5-10 minut, do lekkiego przestygnięcia.
- Wykładamy na upieczony sernik, wygładzamy wierzch. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
- Przed podaniem dekorujemy świeżymi figami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz