Krewetki smażone na klarowanym maśle, z cebulką, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Z papryczką chili, natką pietruszki i odrobiną białego wytrawnego wina, które świetnie podbija smak samych krewetek jak i całego sosu.
Podane z czarnym makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia, mogą być dobrym pomysłem na lekką i wykwintną kolację.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 150 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1/3 papryczki chili / można dać mniej lub pominąć
- 150 g krewetek Black Tiger (surowych lub obgotowanych, mogą być mrożone)
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pokrojona na ćwiartki cytryna
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
- Mrożone krewetki rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), oczyszczamy z ewentualnych pancerzy i jelit, pozostawiamy ogonki. Osuszamy na papierowym ręczniku.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy w krążki.
- Pomidora nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy na deskę, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło, łyżką zbieramy powstałą pianę. Dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki i smażymy po 0,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy.
- Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.
- Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy.
- Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz