CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI, ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM



Krewetki smażone na klarowanym maśle, z  cebulką, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Z papryczką chili, natką pietruszki i odrobiną białego wytrawnego wina, które świetnie podbija smak samych krewetek jak i całego sosu. 
Podane z czarnym makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia, mogą być dobrym pomysłem na lekką i wykwintną kolację.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 150 g czarnego  makaronu (barwionego sepią)
  • 50 g masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka 
  • 1/3 papryczki chili / można dać mniej lub pominąć
  • 150 g krewetek Black Tiger (surowych lub obgotowanych, mogą być mrożone)
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pokrojona na ćwiartki cytryna
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
  • Mrożone krewetki rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), oczyszczamy z ewentualnych pancerzy i jelit, pozostawiamy ogonki. Osuszamy na papierowym ręczniku. 
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy w krążki. 
  • Pomidora nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy na deskę, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, łyżką zbieramy powstałą pianę. Dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki i smażymy po 0,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy. 
  • Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. 
  • Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy.
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz