FILET DROBIOWY W SOSIE GORGONZOLA Z FIGAMI


Kolejny pomysł na obiad z kurczakiem w roli głównej.
Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie z białego wina, śmietanki i sera gorgonzola. Ze świeżymi figami, które dodane do sosu na sam koniec, zachowują jędrność i kształt.
Szybkie do przygotowania, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu na kuchennym blacie. 
Najlepiej smakują podane z białym ryżem lub ziemniaczanym puree.

SKŁADNIKI /2 PORCJE
  • 2 piersi kurczaka (2x150 g)
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki bulionu lub wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 80 g sera gorgonzola 
  • 2 duże świeże figi
  • igiełki rozmarynu do dekoracji
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Osuszamy na papierowym ręczniku. Dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na minumum 30 minut do zamarynowania (można na noc).
  • Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ósemki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, kładziemy filety z kurczaka i smażymy po 3 minuty z każdej strony, na dużym ogniu,  do lekkiego zrumienienia. Kilka razy dociskamy filety łopatką, aby lekko rozpłaszczyły się i przyrumieniły na większej powierzchni.
  • Dolewamy wino i odparowujemy na dużym ogniu, przez 1 minutę. Dolewamy bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 12 minut (lub dłużej, jeśli filety są większe). Wyjmujemy na deskę, zostawiamy 2 minuty, aby odpoczęły. Kroimy na plastry.
  • Dodajemy podzieloną na małe kawałki gorgonzolę i dolewamy śmietankę. Zagotowujemy i gotujemy 2 minuty.*
  •  Dodajemy Pokrojonego kurczaka oraz figi. Posypujemy świeżym rozmarynem. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.
*Jeśli sos wydaje się za rzadki, można zagęścić go 1 łyżeczką mąki pszennej rozprowadzonej w 2-3 łyżkach zimnej wody. Po dodaniu mąki, sos ponownie zagotowujemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz