Pszenne tortille, zawijane z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i marynowanymi karczochami. Efektowne i pyszne, a przy tym ekspresowe do przygotowania. Sprawdzą się szczególnie, gdy brakuje chęci lub czasu na długie stanie w kuchni, np. gdy niespodziewani goście pukają do drzwi.
Na plackach tortilli rozsmarowujemy śmietankowy twarożek i układamy gotowe składniki. Zwijamy w roladki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
Można przygotować maksymalnie 4 godziny przed planowanym podaniem i do czasu użycia przechowywać w lodówce.
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 PORCJE- 2 duże placki tortilli, kupne lub np. z TEGO PRZEPISU
- 2/3 kremowego serka śmietankowego typu Almette
- garść listków bazylii, rukoli lub sałaty
- 4-6 plasterków szynki parmeńskiej
- 4-6 kawałków odsączonych suszonych pomidorów ze słoiczka
- 4 kawałki odsączonych karczochów ze słoiczka
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki tartego parmezanu
WYKONANIE
- Każdą tortillę smarujemy grubszą warstwą serka i układamy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii, rukoli lub sałaty.
- Kładziemy po 2-3 plastry szynki parmeńskiej, porwane na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz pokrojone na cząstki karczochy.
- Posypujemy suszonym oregano oraz tartym parmezanem. Zwijamy w miarę ciasne roladki. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu.
- Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki o grubości 2-3 cm., układamy na półmisku i dekorujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz