MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWO-KURKOWYM z POMIDORAMI


Pyszny makaron z sosem ze śmietanki i świeżego pomidora. Z  małymi kurkami, świeżą bazylią i parmezanem. 
Szybki do przygotowania.  Idealny na lunch lub lekki obiad po pracy. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 130 g makaronu, np. penne
  • 1 pomidor malinowy
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki białego wina lub wody z gotowania makaronu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W wodzie z gotującym się makaronem,  przez około 1 minutę sparzamy pomidora (wcześniej nacinamy skórkę na krzyż). Wyjmujemy na deskę, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki.
  • Makaron odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
  • Kurki szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. 
  • Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy.
  • Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i  i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż  większość płynu odparuje. 
  • Dolewamy śmietankę i gotujemy 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (np odrobiną sosu sojowego).
  • Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. 
  • Przed podaniem posypujemy parmezanem, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz