Pyszny makaron z sosem ze śmietanki i świeżego pomidora. Z małymi kurkami, świeżą bazylią i parmezanem.
Szybki do przygotowania. Idealny na lunch lub lekki obiad po pracy.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 130 g makaronu, np. penne
- 1 pomidor malinowy
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szklanki białego wina lub wody z gotowania makaronu
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- garść listków świeżej bazylii
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W wodzie z gotującym się makaronem, przez około 1 minutę sparzamy pomidora (wcześniej nacinamy skórkę na krzyż). Wyjmujemy na deskę, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki.
- Makaron odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
- Kurki szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy.
- Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy.
- Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż większość płynu odparuje.
- Dolewamy śmietankę i gotujemy 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (np odrobiną sosu sojowego).
- Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem posypujemy parmezanem, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz