BURGERY Z DYNI, RYŻU I SOCZEWICY


Wegańskie kotlety z pieczonej dyni (lub batata), ryżu i soczewicy. Doprawione curry, kurkumą oraz odrobiną cynamonu i chili w proszku. Podane w bułce z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Dobrze smakują także z sosem grzybowym, czy mizerią lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy. 

Zarówno ryż jak i soczewica, w momencie przygotowywania kotletów powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Dynia zaś upieczona do miękkości. Dzięki temu masa jest zwięzła i kleista, co pozwala uformować zwarte i nie rozpadające się po usmażeniu kotlety. Polecam przygotować składniki z wyprzedzeniem (najlepiej dzień wcześniej).

-------------------------------------------

SKŁADNIKI / 4 PORCJE

  • 100 g suchego ryżu (1/2 szklanki /1 woreczek)
  • 1 szklanka puree z upieczonej dyni (300 g) lub batata
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • PRZYPRAWY: 1 łyżeczka curry w proszku i kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki (zwykłej pszennej / kukurydzianej / z ciecierzycy ) + 1 łyżka do obtoczenia
  • olej do smażenia
DO PODANIA
  • 4 bułki 
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • świeże listki szpinaku
  • SOS CZERWONY: 2 łyżki świeżej lub konserwowej papryki pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu lub ajvaru, 1 łyżeczka miodu, sól, 1 łyżeczka tabasco
  • SOS BIAŁY: 2 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka posiekanego koperku
_____________________________
WYKONANE
  • Ryż gotujemy w 1 szklance wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według przepisu poniżej:
  • Do garnka wsypujemy ryż i dodajemy 10 g masła. Podsmażamy 2 minuty, ostrożnie dolewamy 1 szklankę wrzątku. Przykrywamy, redukujemy płomień do małego i gotujemy 10 minut, bez mieszania i otwierania. Odstawiamy z ognia i zostawimy pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem, przekładamy do miski.
  • Soczewicę wkładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody, przykrywamy i zagotowujemy. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut, aż cały płyn odparuje, a soczewica spęcznieje. Przekładamy do miski z ryżem.
  • Dynię lub batata obieramy, kroimy w dużą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut, aż wbity widelec miękko zagłębi się w miąższu. Studzimy, rozgniatamy widelcem, przekładamy do miski z ryżem i soczewicą. 
  • Dodajemy starty czosnek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i curry oraz szczyptą cynamonu i chili w proszku. Dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy 2 łyżki mąki i zgrubnie mieszamy.
  • Nabieramy po 2 pełne łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w mące. Smażymy na warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe (ogień nie może być ani za duży ani za mały).
  • Podajemy w bułce z sosami i warzywam lub z sosem, np. grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz