PAPRYKARZ SZCZECŃSKI


Domowy paprykarz szczeciński, to świetny sposób na wykorzystanie ryby lub/i ryżu pozostałego z obiadu. Jest pełen smaku, pożywny i zdrowy.
Najczęściej przygotowuję go z wędzonej ryby, jednak równie dobrze smakuje z rybką grillowaną, smażoną lub pieczoną. Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale smakuje  na codzienne zdrowe śniadanie, kolację lub na przekąskę dla zaproszonych gości.
Najlepszy ze świeżą bułeczką z masłem lub chrupiącym chlebkiem (chwilę zrumienionym na patelni).

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 1/2 szklanki suchego ryżu (1 woreczek)
  • 10 g masła
  • 250 g filetu wędzonej (lub grillowanej, usmażonej, upieczonej) białej ryby, np. makreli, węgorza, pstrąga, morszczuka; waga po obraniu 
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g  masła
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki dobrego ketchupu 
  • 1 łyżka sosu sojowego, można pominąć
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (tylko listki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
DO PODANIA: pokrojona na cząstki cytryna, posiekana natka pietruszki, płatki soli
WYKONANIE

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według metody poniżej: 
  • Ryż wsypujemy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 10 minut, bez mieszania i otwierania. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ryż lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Marchewkę, pietruszkę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić.
  • Doprawiamy sosem sojowym i solą (nie za dużo, jeśli bulion jest słony) oraz pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano i lubczykiem. 
  • Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień i gotujemy 10-15 minut, do miękkości warzyw.
  • Zdejmujemy pokrywę, dodajmy ryż i rozdrobnioną rybę. Podgrzewamy 3-4 minuty.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny i natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub ketchupem. Odstawiamy z ognia.
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

1 komentarz:

  1. Dobry przepis na kolację łatwo przyrządzić z chlebem podpieczonym u nas zwany topinka

    OdpowiedzUsuń