CHLEB NA DROŻDŻACH CODZIENNY



Pyszny chleb, który przygotujecie z kilku zaledwie podstawowych składników. Pięknie pachnie, ma chrupiącą skórkę i mięciutki sprężysty środek. Dzięki długiemu wyrastaniu jest lekki, nie pęka i nie kruszy się po upieczeniu. Niewiarygodne, że bez najmniejszego wysiłku, ot tak, można mieć w domu naturalny i pachnący chleb.
_____________________________ 
SKŁADNIKI
  • 3 i 1/2 szklanki (470 g) mąki pszennej chlebowej typ 750 + 2 łyżki do przygotowania rozczynu z drożdży (można użyć też zwykłej mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • otręby lub mąka do oprószenia
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier, dosypujemy 2 łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając dolewamy 100 ml ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę. 
  • Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek misy. Na koniec ciasto oprószamy mąką i zagarniając dłońmi pod spód formujemy kulę. Polewamy 1 łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Czystą ściereczkę rozkładamy na blacie i oprószamy mąką lub otrębami. 
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, zagarniając boki ciasta pod spód formujemy kulę. Układamy na przygotowanej wcześniej, czystej ściereczce, oprószamy mąką lub otrębami, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
  • Na 30 minut przed końcem wyrastania, rozgrzewamy piekarnik do 220 st C, bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporny garnek z pokrywką lub formę do pieczenia o średnicy 22-26 cm.
  • Ostrożnie wyjmujemy garnek z piekarnika, zdejmujemy pokrywę i delikatnie umieszczamy w nim wyrośnięte ciasto (zsuwamy bezpośrednio ze ściereczki). Przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową), wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne  15-20 minut, aż chleb się zrumieni. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz