ZUPA FASOLKOWA

Pyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i tartej marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą chili. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku.
W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną.
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 1 marchewka
  • 350 g ziemniaków (4 średnie) 
  • 350 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr gorącego bulionu 
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 180 g gęstej śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, szczypta chili
WYKONANIE
  • Fasolkę myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • W garnku rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez około 7 minut. Nie rumienimy. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i chili.
  • Dodajemy fasolkę szparagową  i wlewamy gorący bulion. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodajemy koperek, zdejmujemy z ognia.
  • W miseczce mieszamy śmietanę, stopniowo dodając 1 łyżkę wazową gorącego wywaru z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy, odstawiamy z ognia. Nie zagotowujemy.

3 komentarze: