Pyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i tartej marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą chili. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku.
W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
- 1 marchewka
- 350 g ziemniaków (4 średnie)
- 350 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 litr gorącego bulionu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 180 g gęstej śmietany 18%
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, szczypta chili
WYKONANIE
- Fasolkę myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W garnku rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez około 7 minut. Nie rumienimy. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i chili.
- Dodajemy fasolkę szparagową i wlewamy gorący bulion. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodajemy koperek, zdejmujemy z ognia.
- W miseczce mieszamy śmietanę, stopniowo dodając 1 łyżkę wazową gorącego wywaru z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy, odstawiamy z ognia. Nie zagotowujemy.
zupa bardzo smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! idealna na jesień!
OdpowiedzUsuńŻółciutka dzięki dodatkowi kurkumy💛
OdpowiedzUsuń