CISTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ


Pyszne i proste do zrobienia ciasteczka z dużą ilością płatków owsianych. Z suszonymi owocami, pestkami słonecznika i dyni oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Dodatki możecie dowolnie modyfikować, za każdym razem dodając, to, na co w danej chwili macie ochotę lub, co znajdziecie w swojej spiżarce.
Ciastka są lekkie i chrupiące. Świetne do śniadaniówki lub na szkolne i przedszkolne eventy.
Surowe cisto jest gęste i dobrze daje się formować, jednak podczas pieczenia rozpływa się na boki, dlatego wykładając ciastka na blachę, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach, po 12 sztuk każda.
_________________________________________________

SKŁADNIKI / 24 szt.
  • 230 g (2 szklanki) płatków owsianych
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kosteczkę
  • mała garść suszonych owoców, np. żurawiny, rodzynek
  • 1 łyżka pestek słonecznika 
  • 1 łyżka posiekanych orzechów lub pestek dyni
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g (4 łyżki) brązowego cukru
  • 40 g (4 łyżki) białego cukru
  • 2 jajka
____________________________________________________
WYKONANIE
  • Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki i odstawiamy do ocieplenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy płatki owsiane, suszone owoce (większe należy wcześniej pokroić), pestki słonecznika i dyni oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy miękkie masło z brązowym i białym cukrem, aż zwiększy objętość i zrobi się białe (około 7 minut). Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze 3 minuty. 
  • Zmniejszamy obroty miksera i w 3 partiach dosypujemy mąkę z płatkami. Miksujemy do połączenia składników.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki. Układamy na blaszce z zachowaniem odstępów. Wierzch ciastek spłaszczamy.
  • wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, aż boki ciastek przyrumienią się, ale środek pozostanie miękki. Wyjmujemy, chwilę studzimy na blaszce, a następnie zsuwamy ciastka wraz z papierem na blat kuchenny i zostawiamy do wystygnięcia. Pieczemy drugą partię ciastek.


1 komentarz:

  1. Nie dość że sam wygląd już przyciąga i wyglądają na apetyczne to jeszcze są do tego zdrowe. Ja ogólnie bardzo lubię wyroby mączne jak mają w przepisach https://basiazsercem.pl/ i muszę przyznać, że jakby nie było to faktycznie można z mąki robić wszystko. Tylko tutaj ogranicza nas głównie nasza wyobraźnia.

    OdpowiedzUsuń