Tarta czekoladowa z delikatnym kremem z gorzkiej czekolady i bitą śmietaną. Intensywnie czekoladowa, ciężka i sycąca, choć równocześnie nie za słodka. Dobrze się kroi, jest bardzo podzielna i już mały kawałek wystarcza, aby się nasycić.
Tarta jest pracochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu. Choć spód jest cienki i kruchutki, dobrze trzyma krem, którego jest dość sporo i który w momencie wstawiania do piekarnika jest bardzo płynny. Po upieczeniu i schłodzeniu zgęstnieje, tak, że można go będzie kroić nożem. Śmietankę usztywniłam żelatyną, ale nie jest to konieczne, pod warunkiem, że nie zamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKISPÓD
- 220 g /1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
KREM CZEKOLADOWY
- 300 ml śmietanki 30%
- 180 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 jajka
WIERZCH
- 500 ml śmietanki 30% / schładzanej minimum 12 godzin
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
DO PODANIA: wiórki z czekolady, świeże owoce, np. maliny, truskawki
WYKONANIE
- 4 jajka i 200 g masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ocieplenia.
- 1 jajko i 150 g masła chłodzimy w lodówce. 500 ml śmietanki chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin.
- Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu.
- Do rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy 4 łyżkami wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki.
- Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy 2 cm większej niż średnicy formy. Odklejamy górną folię, przenosimy ciasto do formy, spodem do góry. Lekko dociskamy dłońmi do dna i boków formy, odklejamy folię.
- Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (dno i boki) i obciążamy np. suchym ryżem, grochem, fasolą.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy folię z obciążeniem i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy na blat, zostawiamy do wystygnięcia.
- KREM: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu.
- W rondelku zagotowujemy śmietankę i od razu zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, chwilę czekamy, a następnie mieszamy do połączenia. Lekko studzimy.
- Miękkie masło miksujemy z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta (około 7 minut). Cały czas miksując dodajemy, na przemian jajko i 1 łyżkę kakao. Kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą.
- Stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę ze śmietanką. Miksujemy do połączenia. Wylewamy na podpieczony spód.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- ŚMIETANKA: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Uważamy, aby nie przebić.
- W międzyczasie na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, lekko podgrzewamy żelatynę. Tylko do rozpuszczenia. Lekko studzimy, dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy.
- Kiedy śmietana będzie już sztywna i puszysta, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczoną, letnią żelatynę. Ubijamy 1 minutę. Wykładamy na zimny krem. Posypujemy wiórkami czekolady.
- Kroimy na małe porcje. Podajemy z owocami.
- Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz