MISSISSIPPI MUD PIE


Tarta czekoladowa z delikatnym kremem z gorzkiej czekolady i bitą śmietaną. Intensywnie czekoladowa, ciężka i sycąca, choć równocześnie nie za słodka. Dobrze się kroi, jest bardzo podzielna i już mały kawałek wystarcza, aby się nasycić. 
Tarta jest pracochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu. Choć spód jest cienki i kruchutki, dobrze trzyma krem, którego jest dość sporo i który w momencie wstawiania do piekarnika jest bardzo płynny. Po upieczeniu i schłodzeniu zgęstnieje, tak, że można go będzie kroić nożem. Śmietankę usztywniłam żelatyną, ale nie jest to konieczne, pod warunkiem, że nie zamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień.

SKŁADNIKI
SPÓD
  • 220 g /1i1/2 szklanki mąki 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
KREM CZEKOLADOWY
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
WIERZCH
  • 500 ml śmietanki 30% / schładzanej minimum 12 godzin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
DO PODANIA: wiórki z czekolady, świeże owoce, np. maliny, truskawki 

WYKONANIE
  •  4 jajka i 200 g masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ocieplenia. 
  •  1 jajko i 150 g masła  chłodzimy w lodówce. 500 ml śmietanki chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin.
  • Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu.
  • Do rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy 4 łyżkami wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  • SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki.
  • Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy 2 cm większej niż średnicy formy. Odklejamy górną folię, przenosimy ciasto do formy, spodem do góry. Lekko dociskamy dłońmi do dna i boków formy, odklejamy folię. 
  • Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (dno i boki) i obciążamy np. suchym ryżem, grochem, fasolą.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy folię z obciążeniem i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy na blat, zostawiamy do wystygnięcia.
  • KREM: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu.
  • W rondelku zagotowujemy śmietankę i od razu zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, chwilę czekamy, a następnie mieszamy do połączenia. Lekko studzimy.
  • Miękkie masło miksujemy z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta (około 7 minut). Cały czas miksując dodajemy, na przemian jajko i 1 łyżkę kakao.  Kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. 
  • Stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę ze śmietanką. Miksujemy do połączenia. Wylewamy na podpieczony spód. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • ŚMIETANKA: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Uważamy, aby nie przebić.
  • W międzyczasie na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, lekko podgrzewamy żelatynę. Tylko do rozpuszczenia. Lekko studzimy, dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy.
  • Kiedy śmietana będzie już sztywna i puszysta, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczoną, letnią żelatynę. Ubijamy 1 minutę. Wykładamy na zimny krem. Posypujemy wiórkami czekolady.
  • Kroimy na małe porcje. Podajemy z owocami. 
  • Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz