Jeśli macie ochotę na dobrą i nieprzekombinowaną szarlotkę, to ciasto jest strzałem w 10-tkę. Pyszne, szybkie i tanie.
Kruchy i delikatny spód najpierw krótko podpiekamy, a następnie przykrywamy sporą warstwą prażonych jabłek oraz cieniutką warstwą ciasta. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed podaniem najlepiej podgrzać.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 400 g /3 niepełne szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 50 g smalcu
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki zimnej wody lub 1 jajko
- 2,5 kg jabłek, np. szara reneta
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru / można pominąć jeśli jabłka są słodkie
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i 4 łyżki zimnej wody lub 1 jajko. Zgniatamy gładkie ciasto, formujemy w kulę i dzielimy na 2 części (jedna może być nieco większa od drugiej). Mniejszą część rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Pozostałe ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia (lub folii spożywczej), wcześniej podsypanym mąką. Przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Zdejmujemy zewnętrzną folię i ostrożnie przenosimy ciasto do formy, odklejamy papier. Nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy na blat.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plastry (użyłam malaksera z tarczą do krojenia w plastry), wykładamy na szeroką patelnię lub do rondla. Dodajemy cynamon i cukier, jeśli używamy. Smażymy na średnim ogniu, przez około 20 minut, aż jabłka zmiękną i rozpadną się. Często mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód.
- Ciasto z lodówki podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na wielkość formy, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Układamy na jabłkach.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, aż wierzch się zezłoci.
- Wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz