KRUCHA SZARLOTKA


Jeśli macie ochotę na dobrą i nieprzekombinowaną szarlotkę, to ciasto jest strzałem w 10-tkę. Pyszne, szybkie i tanie. 
Kruchy i delikatny spód najpierw krótko podpiekamy, a następnie przykrywamy sporą warstwą prażonych jabłek oraz cieniutką warstwą ciasta. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed podaniem najlepiej podgrzać.

SKŁADNIKI
  • 400 g /3 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g smalcu 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki zimnej wody lub 1 jajko
  • 2,5 kg jabłek, np. szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru / można pominąć jeśli jabłka są słodkie
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i 4 łyżki zimnej wody lub 1 jajko. Zgniatamy gładkie ciasto, formujemy w kulę i dzielimy na 2 części (jedna może być nieco większa od drugiej). Mniejszą część rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Pozostałe ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia (lub folii spożywczej), wcześniej podsypanym mąką. Przykrywamy folią spożywczą i  rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Zdejmujemy zewnętrzną folię i ostrożnie przenosimy ciasto do formy, odklejamy papier. Nakłuwamy widelcem. 
  • Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy na blat. 
  • Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plastry  (użyłam malaksera z tarczą do krojenia w plastry), wykładamy na szeroką patelnię lub do rondla. Dodajemy cynamon i cukier, jeśli używamy. Smażymy na średnim ogniu, przez około 20 minut, aż jabłka zmiękną i rozpadną się. Często mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód.
  • Ciasto z lodówki podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na wielkość formy, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Układamy na jabłkach.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, aż wierzch się zezłoci. 
  • Wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz