KOTLETY Z RYŻU I FASOLI


Wegańskie kotlety z ryżu i fasoli. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Doprawione dużą ilością świeżych ziół: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. 
Sprawdzą się na wege obiad, lunch do pracy lub jako dodatek do mięs i sosów, np. gulaszy. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym wymieszanym ze startym czosnkiem i posiekaną miętą.
Masa jest zwarta i kleista, nie wymaga dodawania jajka ani mąki. Kotlety świetnie się formują i nie rozpadają, ani przed smażeniem, ani w jego trakcie. 
Ryż do kotletów dobrze jest ugotować wcześniej (lub wykorzystać ryż pozostały z obiadu), aby zdążył odparować, wystygnąć i nieco zgęstnieć.

SKŁADNIKI / 6-8 KOTLETÓW
  • 400 g (1 puszka) fasoli, użyłam TAKIEJ 
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta płatków chili
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
WYKONANIE
  • Fasolę odsączamy na sicie, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy zimny, ugotowany ryż oraz świeże zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  • Na półmisek wysypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy z 1 łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu.
  • Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w mące z pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po 4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.



2 komentarze:

  1. świetny przepis :)
    Zapraszam do mnie: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale superowe! trzeba będzie zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń