MAKARON Z BROKUŁAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Świetny przepis na błyskawiczny obiad. Do przygotowania w 15 minut, czyli niewiele dłużej niż czas, w jakim gotuje się makaron. 
Wszystkie smaki do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają. Szynka parmeńska wnosi najwięcej - podbija smak i nadaje daniu charakteru. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 130 g makaronu spaghetti
  • 1/2 małego brokuła
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili w proszku lub w płatkach
  • 2 łyżki tartego parmezanu
WYKONANIE
  • Brokuł dzielimy na różyczki, czosnek kroimy w plasterki, pomidorki na połówki.
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy pokrojone brokuły. Odcedzamy na sicie, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy czosnek i smażymy 1 minutę. Nie rumienimy. 
  • Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i pomidorki. Smażymy 1 minutę. Dodajemy makaron z brokułami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku.  Wlewamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz