Świetny przepis na błyskawiczny obiad. Do przygotowania w 15 minut, czyli niewiele dłużej niż czas, w jakim gotuje się makaron.
Wszystkie smaki do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają. Szynka parmeńska wnosi najwięcej - podbija smak i nadaje daniu charakteru.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 130 g makaronu spaghetti
- 1/2 małego brokuła
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, chili w proszku lub w płatkach
- 2 łyżki tartego parmezanu
WYKONANIE
- Brokuł dzielimy na różyczki, czosnek kroimy w plasterki, pomidorki na połówki.
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy pokrojone brokuły. Odcedzamy na sicie, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy czosnek i smażymy 1 minutę. Nie rumienimy.
- Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i pomidorki. Smażymy 1 minutę. Dodajemy makaron z brokułami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Wlewamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz