KURCZAK Z FIGAMI W SOSIE BALSAMICO


Szybki, prosty i jednocześnie pyszny obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Z sosem balsamico, świeżymi figami i listkami rozmarynu, które świetnie podkręcają smak całego dania.
Filety smażymy w całości, nie trzeba ich wcześniej kroić ani rozbijać. Kiedy dobrze się zrumienią, dolewamy bulion lub wodę i chwilę gotujemy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny z miodem i odparowujemy do zgęstnienia. Jeszcze tylko pokrojone na ćwiartki świeże figi i danie można podawać. Najlepiej z ziemniakami puree lub ryżem. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

  • 2 małe piersi kurczaka (2x150 g)
  • sól , świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i lubczyku, skórka i sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
SOS
  • 1/4 szklanki bulionu lub wody
  • 5 łyżek octu balsamicznego 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • 2 świeże figi pokrojone na ćwiartki
  • listki rozmarynu
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy solą, pieprzem, szczyptą chili w proszku, suszonym oregano i lubczykiem. Dodajemy skórkę i sok z limonki oraz starty na tarce ząbek czosnku. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na noc schować do lodówki, pamiętając o wcześniejszym wyjęciu na blat, aby mięso zdążyło się ocieplić).
  • W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym, sokiem z limonki i szczyptą soli.
  • Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kładziemy filety i smażymy po około 5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią. Dolewamy 1/4 szklanki bulionu lub wody, zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 10-15 minut, w zależności od wielkości filetów. 
  • Dodajemy ocet balsamiczny z miodem i gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu, przez 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. 
  • Wyjmujemy filety na deskę i zostawiamy na 2 minuty (najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej), aby odpoczęły. Kroimy w grube plastry, przekładamy do sosu, dodajemy pokrojone figi i podgrzewamy 1 minutę. Posypujemy świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz