SOS PIECZARKOWO-GRZYBOWY

Aksamitny i pełen smaku sos z suszonych grzybów i jędrnych pieczarek. Gęsty i kremowy, mimo, że nie zagęszczany mąką. Świetny do podania, jako dodatek do dań, w czasie Świąt lub innych uroczystości. Sprawdzi się również na obiadokolację po pracy.
Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć, aby zdążyły zmięknąć. Czasem zdarz się jednak, że suszone grzyby, nawet po całonocnym moczeniu pozostają twarde. Należy je wówczas chwilę podgotować, w małej ilości wody z moczenia, i dopiero dodać do sosu.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików)
  • 250 g pieczarek (najlepiej małych)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka brandy lub whisky (można pominąć)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
WYKONANIE
  • Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i odstawimy na minimum 30 minut do napęcznienia (można na noc). Odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Pieczarki opłukujemy pod bieżącą woda i dokładnie osuszamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na umiarkowanym ogniu, przez 10 minut. Często mieszamy, nie rumienimy.
  • Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki i smażymy 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Dodajemy suszone grzyby, smażymy 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem do smaku.
  • Dolewamy brandy i chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dolewamy sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem.
  • Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz