BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM


Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino. 

Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy.

SKŁADNIKI
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 6 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 40 g suszonych borowików
  • 2 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 200 g wiejskiej kiełbasy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wędzonego lub parzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki.
  • Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut.
  • Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy na 30 minut.
  • W szerokim garnku lub patelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy listki laurowe, kulki ziela angielskiego oraz jałowca. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  • Dodajemy powidła śliwkowe oraz suszone śliwki wraz z winem, w którym się moczyły.
  • Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Dolewamy pozostałą szklankę bulionu lub wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę.
  • Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę (można wcześniej podsmażyć). Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (na małej patelni) na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do połączenia. Dodajemy kilka łyżek kapusty i mieszamy. Przekładamy do garnka z kapustą. Mieszamy i zagotowujemy. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz