Skrzydełka kurczaka długo pieczone w sosie BBQ. Mięciutkie i soczyste w środku, z aromatyczną, chrupiącą skórką na zewnątrz. Sos BBQ nie jest trudny, ani pracochłonny do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i chwilę pogotować na małym ogniu. Gotowy sos dzielimy na dwie porcje. Jedną wykorzystujemy jako marynatę do mięsa, drugą przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do dania.
Podczas pieczenia sos się nie przypala, a jedynie pięknie redukuje i obkleja skrzydełka.
SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
- 1 kg skrzydełek
- 75 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 płaskie łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 płaska łyżka wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku (można dać mniej)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek ketchupu (lub sosu pomidorowego z octem jabłkowym lub winnym)
- sól (dałam 2 łyżeczki soli himalajskiej, która jest mniej słona od morskiej czy kamiennej), świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Skrzydełka osuszamy na papierowych ręcznikach. Odcinamy lotki (najcieńsze części) i wyrzucamy je. Pozostałe części kroimy na pół w miejscach zgięcia. Przekładamy do miski, nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy startą cebulę i czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy cukier, miód oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy sos sojowy i ketchup. Odstawiamy z ognia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. dodając więcej soli lub sosu sojowego. Można dodać trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego.
- Połowę sosu przekładamy do miski ze skrzydełkami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do zamarynowania.
- Pozostały sos pozostawiamy w rondelku i lekko podgrzewamy przed samym podaniem. Można od razu przełożyć do miseczki i podać na zimno.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Zamarynowane skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie 2-3 razy mieszamy.
- Aby bardziej zrumienić skórkę, na 10 ostatnich minut pieczenia, można przełożyć skrzydełka na górną półkę piekarnika. Należy uważać, aby się nie przypaliły.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami i pozostałym sosem BBQ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz