CURRY Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ


Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cukinią. Z dodatkiem pożywnej soczewicy, aromatycznych przypraw oraz mleczka kokosowego i pomidorów z puszki. Świetne na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy czy szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci. 
Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną soczewicę z powodzeniem zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać ją razem z pomidorami, 15 minut przed końcem gotowania. 
____________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry lub curry w proszku
  • 2 łyżki zielonej soczewicy
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chili 
DO PODANIA: pokrojona na cząstki limonka, świeża kolendra lub natka pietruszki
_________________________________________
WYKONANIE
  • Marchewkę i pietruszkę myjemy obieramy i kroimy w grube  plastry (nie trzeba obierać). Cukinię kroimy w grubsze półplastry.
  • Ziemniaki obieramy (młodych ziemniaków nie trzeba obierać) i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki.
  • W szerokim rondlu lub na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2 łyżki oleju. 
  • Dodajemy cebulę, czosnek , marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i pastę lub przyprawę curry. Smażymy 1 minutę i dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem,  kurkumą oraz słodką i ostrą papryką.
  • Dolewamy wodę oraz mleczko kokosowe (50 ml można odłożyć do dekoracji). Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 25 minut, do miękkości soczewicy i ziemniaków. W razie potrzeby można dolać więcej bulionu lub mleczka.
  • Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz pokrojoną cukinię. Gotujemy bez przykrycia, przez około 15 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Posypujemy świeżą kolendrą lub listkami natki pietruszki.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem i cząstkami limonki do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z kleksem mleczka kokosowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz