Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cukinią. Z dodatkiem pożywnej soczewicy, aromatycznych przypraw oraz mleczka kokosowego i pomidorów z puszki. Świetne na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy czy szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci.
Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną soczewicę z powodzeniem zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać ją razem z pomidorami, 15 minut przed końcem gotowania.
____________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka łagodnej pasty curry lub curry w proszku
- 2 łyżki zielonej soczewicy
- 250 ml wody
- 250 ml mleczka kokosowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chili
DO PODANIA: pokrojona na cząstki limonka, świeża kolendra lub natka pietruszki
_________________________________________
WYKONANIE
- Marchewkę i pietruszkę myjemy obieramy i kroimy w grube plastry (nie trzeba obierać). Cukinię kroimy w grubsze półplastry.
- Ziemniaki obieramy (młodych ziemniaków nie trzeba obierać) i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki.
- W szerokim rondlu lub na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
- Dodajemy cebulę, czosnek , marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i pastę lub przyprawę curry. Smażymy 1 minutę i dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz słodką i ostrą papryką.
- Dolewamy wodę oraz mleczko kokosowe (50 ml można odłożyć do dekoracji). Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 25 minut, do miękkości soczewicy i ziemniaków. W razie potrzeby można dolać więcej bulionu lub mleczka.
- Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz pokrojoną cukinię. Gotujemy bez przykrycia, przez około 15 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Posypujemy świeżą kolendrą lub listkami natki pietruszki.
- Podajemy z ugotowanym ryżem i cząstkami limonki do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z kleksem mleczka kokosowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz