CHILI SIN CARNE


Chili to rodzaj meksykańskiej potrawy z mielonej wołowiny, długo gotowanej w pomidorowym sosie. Tym razem przygotowałam wersję dania - CHILI SIN CARNE - czyli chili bez mięsa ;). Za to z dużą ilością warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo zapewnia uczucie sytości. Jest aromatyczne, przyjemnie rozgrzewające i co najważniejsze szybko się robi. 
Zaletą tej potrawy jest także to, że wszystkie składniki jednorazowo rozdrabniamy w malakserze (lub ścieramy na tarce), a następnie podsmażamy i gotujemy w tym samym naczyniu. W ten sposób ograniczamy do minimum, nie tylko ilość potrzebnych garnków, ale i czas potrzebny na zmywanie.
Warto podkręcić smak gotowej potrawy i podać ją z awokado i kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Można posypać kolendrą i poddać z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
   
SKŁADNIKI / 4 - 6 PORCJI
  • 1  marchewka
  • 1  pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 kawałki marynowanej papryczki jalapeno
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g (1/2 szklanki) czerwonej soczewicy (połówki)
  • PRZYPRAWY:  po 1 łyżeczce: mielonej kolendry i kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego (np. woda z 1 łyżką bulionu ze słoiczka)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady, opcjonalnie 
  • 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki
DO PODANIA: ugotowany ryż, świeża kolendra, kwaśna śmietana, cząstki limonki do wyciśnięcia, awokado (pokrojone w plastry, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i limonką), czarnuszka
_________________________________________
WYKONANIE
  • Marchewkę, pietruszkę, czosnek i cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.   
  • Paprykę kroimy w szerokie paski, a następnie w kostkę. Papryczkę jalapeno drobno siekamy. Natkę pietruszki drobno siekamy (listki i łodyżki oddzielnie).
  • W szerokim rondlu lub na patelni z wysokim rantem, rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy rozdrobnione warzywa i łodyżki natki pietruszki. Smażymy na średniej mocy palnika, przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, czerwoną soczewicę i smażymy 2 minuty. 
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. 
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryczkę jalapeno, czerwoną paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy 15 minut.
  • Na 5 minut przed końcem gotowania, dodajemy kostkę czekolady i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. 
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. odrobiną cukru (jeśli pomidory były kwaśne). Jeśli sos wydaje nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i lekko zagęści (dodatkowo zgęstnieje po ostygnięciu). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą i czarnuszką. Podajemy z pokrojonym awokado i kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Można posypać tartym twardym serem, np.cheddarem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz