Dyniowe ciasto z żurawiną i orzechami włoskimi. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Nie za słodkie.
Z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i cieniutką pomarańczową glazurą, którą smarujemy ciasto tuż po upieczeniu.
Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta.
Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI.
W momencie przekładania do formy powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI - 75 g masła
- 2 łyżki mleka
- 250 g (1 pełna szklanka) PUREE Z DYNI
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 2 jajka
- 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 g świeżej żurawiny
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
LUKIER POMARAŃCZOWY
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach 8x27 cm. (liczonej po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką
- Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy na małym ogniu z 2 łyżkami mleka. Dodajemy puree z dyni oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (w niezbyt gładkie ciasto, bez widocznych grudek mąki).
- Pod koniec mieszania dodajemy żurawinę i posiekane orzechy.
- Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego patyczka i do momentu, gdy wierzch się przyrumieni.
- Studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (cukrem pudrem utartym z sokiem z pomarańczy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz