CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI



Dyniowe ciasto z żurawiną i orzechami włoskimi. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Nie za słodkie. 
Z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i cieniutką pomarańczową glazurą, którą smarujemy ciasto tuż po upieczeniu. 
Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta. 
Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI.
 W momencie przekładania do formy powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI 
  • 75 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 250 g (1 pełna szklanka) PUREE Z DYNI
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 2 jajka
  • 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 g świeżej żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
LUKIER POMARAŃCZOWY
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach  8x27 cm. (liczonej po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką
  • Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy na małym ogniu z 2 łyżkami mleka. Dodajemy puree z dyni oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (w niezbyt gładkie ciasto, bez widocznych grudek mąki). 
  • Pod koniec mieszania dodajemy żurawinę i posiekane orzechy.
  • Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego patyczka i do momentu, gdy wierzch się przyrumieni.
  • Studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (cukrem pudrem utartym z sokiem z pomarańczy).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz