DOMOWE PIECZONE NACHOS

Słona, meksykańska przekąska, idealna na seans filmowy w rodzinnym gronie. Doskonale sprawdzi się również na imprezach ze znajomymi, w tym np. Sylwestra. 
Przygotowane w domu nachosy są świetną alternatywą  dla droższych i niezdrowych nachos sprzedawanych w supermarketach lub kinach. Będziecie zaskoczeni jak pysznie smakują i przyjemnie chrupią. Koniecznie podajcie je z salsą pomidorową i guacamole. 
W momencie wyjmowania z piekarnika, nachosy mogą być lekko gumowate, ale bez obaw - po ostygnięciu, będą odpowiednio kruche. W razie czego, można włożyć je do piekarnika na dodatkowe 2-3 minuty. W ten sposób można je także odświeżać w kolejnych dniach.

SKŁADNIKI
  • 4-6 tortilli DOMOWYCH lub sklepowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 60 g żółtego sera, polecam cheddar
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Każdą tortillę nacieramy olejem i kroimy na  8 części (lub więcej). Układamy ciasno, pojedynczą warstwą, na przygotowanej wcześniej blaszce. 
  • Posypujemy odrobiną soli oraz słodkiej i ostrej papryki w proszku (nie za dużo).  Wprost na nachosy ścieramy część żółtego sera ( na tarce o dużych oczkach).
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy (wraz z papierem) na blat kuchenny i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Pieczemy kolejną partię nachos.
  • Podajemy z salsą pomidorową lub/i guacamole. Można posypać świeżą kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz