Słona, meksykańska przekąska, idealna na seans filmowy w rodzinnym gronie. Doskonale sprawdzi się również na imprezach ze znajomymi, w tym np. Sylwestra.
Przygotowane w domu nachosy są świetną alternatywą dla droższych i niezdrowych nachos sprzedawanych w supermarketach lub kinach. Będziecie zaskoczeni jak pysznie smakują i przyjemnie chrupią. Koniecznie podajcie je z salsą pomidorową i guacamole.
W momencie wyjmowania z piekarnika, nachosy mogą być lekko gumowate, ale bez obaw - po ostygnięciu, będą odpowiednio kruche. W razie czego, można włożyć je do piekarnika na dodatkowe 2-3 minuty. W ten sposób można je także odświeżać w kolejnych dniach.
SKŁADNIKI
- 4-6 tortilli DOMOWYCH lub sklepowych
- 2 łyżki oleju
- sól
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili
- 60 g żółtego sera, polecam cheddar
DO PODANIA: salsa pomidorowa, guacamole
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Każdą tortillę nacieramy olejem i kroimy na 8 części (lub więcej). Układamy ciasno, pojedynczą warstwą, na przygotowanej wcześniej blaszce.
- Posypujemy odrobiną soli oraz słodkiej i ostrej papryki w proszku (nie za dużo). Wprost na nachosy ścieramy część żółtego sera ( na tarce o dużych oczkach).
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy (wraz z papierem) na blat kuchenny i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Pieczemy kolejną partię nachos.
- Podajemy z salsą pomidorową lub/i guacamole. Można posypać świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz