Fantastyczne, pomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz.
Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera.
Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 250 g dyni lub marchewki
- 1 pomarańcza
- 100 g masła
- 80 g (4 łyżki) miodu
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
LUKIER POMARAŃCZOWY
- 100 g (1/2 szklanki) cukru pudru
- 30 ml soku z pomarańczy
WYKONANIE
- CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Dynię lub marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Pomarańczę dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę ( na tarce o drobnych oczkach). Wyciskamy sok i odmierzamy 50 ml do ciasta i 50 ml do lukru.
- W większym rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy z ognia. Dodajemy startą dynię lub marchewkę. Dolewamy mleko i 50 ml soku z pomarańczy, a gdy połączą się z masłem dodajemy jajka. Mieszamy rózgą.
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy. Mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (bez widocznej mąki).
- Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut, lub dłużej, do tak zwanego suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem pomarańczowym.
- LUKIER: do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy tyle soku pomarańczowego, aby otrzymać odpowiednio gęsty lukier.
Robiłam ciasta dyniowe juz z kilku przepisów i na różne sposoby ale ten jest najlepszy. Pyszne i wilgotne. Ciężko przestać na jednym kawałku...
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało😊dziękuję za komentarz
UsuńW dniu dzisiejszym zrobiłam ciasto jedno słowo pyszne. Przełożyłam je serkiem mascarpone. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dałam więcej orzechów (150g) i też trochę żurawiny. Nie robiłam polewy. Ciasto jeszcze lepsze po 2 dniach. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto dyniowe jakie robiłam😶😀
OdpowiedzUsuń