Pełen smaku sos z pieczonego kurczaka. Z kiełbaską chorizo, mrożonym groszkiem i marchewką. Zabielany śmietanką i lekko zagęszczony mąką. Naprawdę pyszny.
Pieczonego kurczaka najpierw gotujemy w bulionie razem z kostkami i skórką, a następnie oddzielamy mięso i chwilę podgotowujemy ze śmietanką i warzywami. Dzięki temu sos wychodzi bardzo esencjonalny, a kurczak nie rozpada się i pozostaje w kawałkach.
Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go bulionem lub zagęszczając mąką. Pamiętajmy jednak, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał.
Podajemy klasycznie - z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą.
------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 80 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku
- 80 g (1 mała sztuka) marchewki
- 350 g pieczonego kurczaka (waga razem z kostkami)
- 20 g pikantnej kiełbaski chorizo
- 300 ml bulionu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 1 pełna łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE
- Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy. Marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Gałązki natki pietruszki związujemy sznurkiem. Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plasterki.
- W szerokim rondelku zagotowujemy bulion. Dodajemy kawałki kurczaka, chorizo, gałązki natki pietruszki oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut.
- Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz sól i pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy gałązki natki pietruszki oraz kawałki kurczaka. Oddzielamy mięso od kości. Mięso przekładamy z powrotem do garnka z bulionem, kostki, skórkę i gałązki natki wyrzucamy. Dodajemy mrożony groszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz