KURCZAK W SOSIE Z DYNIĄ I GRZYBAMI


Szybki do zrobienia, sezonowy obiad z jednej patelni. Z kurczakiem, suszonymi borowikami i pokrojoną w kostkę dynią (użyłam dyni hokkaido, której jako jedynej nie trzeba obierać). 
. Smakuje jak wygląda, dlatego świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. 
Sos jest kremowy i aromatyczny, dynia miękka, a kurczak soczysty.

SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE
  • 2 małe filety z kurczaka (2x150 g)
  • 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików)
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, szczypta chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • igiełki rozmarynu
WYKONANIE
  • Filety z kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy białe błony i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie, grubszą część, dodatkowo w poziomie. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc, jeśli jest taka możliwość).
  • Grzyby dokładnie płuczemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia (najlepiej na noc).
  •  Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
  • Na patelni dość mocno rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy filety z kurczaka i smażymy po 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzucamy cebulkę, czosnek i dynię. Smażymy 1 minutę, dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Do miseczki wsypujemy mąkę i rozcierając łyżką, stopniowo dolewamy śmietankę i sok z cytryny. Dodajemy do sosu. Mieszamy i wkładamy kurczaka. Gotujemy po 1 minucie z każdej strony (lub nieco dłużej jeśli kawałki kurczaka były grube). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.  Posypujemy rozmarynem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz