Szybki do zrobienia, sezonowy obiad z jednej patelni. Z kurczakiem, suszonymi borowikami i pokrojoną w kostkę dynią (użyłam dyni hokkaido, której jako jedynej nie trzeba obierać).
. Smakuje jak wygląda, dlatego świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia.
Sos jest kremowy i aromatyczny, dynia miękka, a kurczak soczysty.
-----------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE- 2 małe filety z kurczaka (2x150 g)
- 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików)
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, szczypta chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- igiełki rozmarynu
WYKONANIE
- Filety z kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy białe błony i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie, grubszą część, dodatkowo w poziomie. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc, jeśli jest taka możliwość).
- Grzyby dokładnie płuczemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia (najlepiej na noc).
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
- Na patelni dość mocno rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy filety z kurczaka i smażymy po 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzucamy cebulkę, czosnek i dynię. Smażymy 1 minutę, dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut, aż dynia będzie miękka.
- Do miseczki wsypujemy mąkę i rozcierając łyżką, stopniowo dolewamy śmietankę i sok z cytryny. Dodajemy do sosu. Mieszamy i wkładamy kurczaka. Gotujemy po 1 minucie z każdej strony (lub nieco dłużej jeśli kawałki kurczaka były grube). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy rozmarynem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz