TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I BOCZNIAKAMI

Tajska zupa z kurczakiem, papryką, marchewką i boczniakami (lub innymi grzybami, np. pieczarkami, czy mun). Doprawiona czosnkiem, kolendrą i opcjonalnie także pastą tamaryndową, którą w razie potrzeb możecie zastąpić odrobiną soku z limonki. Zagęszczona i złagodzona mleczkiem kokosowym. Podana z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą i papryczką chili
Bogata w smaku, wyrazista, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne zimowe wieczory. 
Gotowa w mniej niż 30 minut.
Od razu przygotujcie większą porcję zupy, bo nie obędzie się bez dokładek.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 pełna łyżka pasty curry / użyłam TAKIEJ
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej / można pominąć
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 150 g boczniaków
  • 1 l gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
DO PODANIA: świeża kolendra i papryczka chili, cząstki limonki do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, wykładamy na półmisek, skrapiamy olejem sezamowym.
  • Kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w małą kostkę. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą, pieprzem i pastą curry.
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Boczniaki i paprykę kroimy w paski.
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz startą na tarce cebulę i czosnek. Smażymy 1 minutę, dodajemy marchewkę, dolewamy gorący bulion, sos rybny i pastę tamaryndową, jeśli używamy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 12-15 minut. 
  • Odkrywamy, dodajemy mleczko kokosowe i bocznaki, gotujemy 1-2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub sokiem z limonki (jeśli nie dodaliśmy pasty tamaryndowej). Gęstość zupy regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym.
  • Podajemy z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą i papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz