FALAFEL


Smażone w głębokim tłuszczu kulki z ciecierzycy. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku. Zdrowe i bardzo aromatyczne. Łatwe i szybkie do przygotowania. 
Najlepsze na ciepło zaraz po usmażeniu, dobrze smakują też po wystygnięciu, jako przekąska. Świetne na spotkania z przyjaciółmi.
Przygotowujemy je zawsze  z surowej ciecierzycy, którą wcześniej należy długo moczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu dokładnie odsączamy i miksujemy z cebulką, czosnkiem, przyprawami oraz dużą ilością listków natki pietruszki. Z masy którą otrzymamy formujemy zgrabne kulki wielkości włoskich orzechów i smażymy w głębokim oleju. 
Odpowiednio rozdrobniona ciecierzyca dobrze się klei (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, np. z ciecierzycy), a kulki podczas smażenia trzymają strukturę. Masy wychodzi dość sporo, a falafel, jak wspomniałam, najlepiej smakuje na ciepło, dlatego polecam jej zapas przechowywać w lodówce i sukcesywnie formować i smażyć, dokładnie  tyle kuleczek, na ile w danej chwili mamy ochotę.
_________________________________
SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE
FALAFEL
  • 200 g suszonej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • PRZYPRAWY: po 1 płaskiej łyżeczce:  mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki w proszku, mielonej kolendry, świeżo zmielonego pieprzu, soli  himalajskiej ( lub nieco mniej soli morskiej);  szczypta chili w proszku i gałki muszkatołowej, 
  • 500-700 ml oleju do smażenia
SOS TAHINI
  • 2 łyżki pasty sezamowej TAHINI
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • PRZYPRAWY: szczypta mielonego kminu rzymskiego, soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku
DO PODANIA: pestki granatu, świeża kolendra, CHLEBEK PITA
__________________________________
WYKONANIE
  • SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy z jogurtem naturalnym.
  • FALAFEL: Ciecierzycę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy dużą ilością zimnej wody (około 7 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawiamy na noc do napęcznienia.
  • Następnego dnia dokładnie odcedzamy ciecierzycę i przekładamy do malaksera. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, 2 ząbki czosnku, sodę,  natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. 
  • Miksujemy, aż masa zacznie się kleić i lepić. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli.
  • Nabieramy po łyżce masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy na talerz.
  • W garnku lub na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy olej. Porcjami wkładamy przygotowane kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, wykładamy na talerz.
  • Podajemy z ulubioną sałatka, chlebkiem pita i sosem tahini.  Można udekorować pestkami granatu i listkami kolendry.


1 komentarz:

  1. Cudowne przepisy! I jeszcze piękniejsze zdjęcia. Będę tu częściej zaglądać :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń