Smażone w głębokim tłuszczu kulki z ciecierzycy. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku. Zdrowe i bardzo aromatyczne. Łatwe i szybkie do przygotowania.
Najlepsze na ciepło zaraz po usmażeniu, dobrze smakują też po wystygnięciu, jako przekąska. Świetne na spotkania z przyjaciółmi.
Przygotowujemy je zawsze z surowej ciecierzycy, którą wcześniej należy długo moczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu dokładnie odsączamy i miksujemy z cebulką, czosnkiem, przyprawami oraz dużą ilością listków natki pietruszki. Z masy którą otrzymamy formujemy zgrabne kulki wielkości włoskich orzechów i smażymy w głębokim oleju.
Odpowiednio rozdrobniona ciecierzyca dobrze się klei (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, np. z ciecierzycy), a kulki podczas smażenia trzymają strukturę. Masy wychodzi dość sporo, a falafel, jak wspomniałam, najlepiej smakuje na ciepło, dlatego polecam jej zapas przechowywać w lodówce i sukcesywnie formować i smażyć, dokładnie tyle kuleczek, na ile w danej chwili mamy ochotę.
_________________________________
SKŁADNIKI / 2-3 PORCJEFALAFEL
- 200 g suszonej ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- PRZYPRAWY: po 1 płaskiej łyżeczce: mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki w proszku, mielonej kolendry, świeżo zmielonego pieprzu, soli himalajskiej ( lub nieco mniej soli morskiej); szczypta chili w proszku i gałki muszkatołowej,
- 500-700 ml oleju do smażenia
SOS TAHINI
- 2 łyżki pasty sezamowej TAHINI
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jogurtu naturalnego
- PRZYPRAWY: szczypta mielonego kminu rzymskiego, soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku
DO PODANIA: pestki granatu, świeża kolendra, CHLEBEK PITA
__________________________________
WYKONANIE
- SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy z jogurtem naturalnym.
- FALAFEL: Ciecierzycę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy dużą ilością zimnej wody (około 7 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawiamy na noc do napęcznienia.
- Następnego dnia dokładnie odcedzamy ciecierzycę i przekładamy do malaksera. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, 2 ząbki czosnku, sodę, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy.
- Miksujemy, aż masa zacznie się kleić i lepić. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli.
- Nabieramy po łyżce masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy na talerz.
- W garnku lub na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy olej. Porcjami wkładamy przygotowane kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, wykładamy na talerz.
- Podajemy z ulubioną sałatka, chlebkiem pita i sosem tahini. Można udekorować pestkami granatu i listkami kolendry.
Cudowne przepisy! I jeszcze piękniejsze zdjęcia. Będę tu częściej zaglądać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń