Mięciutkie i elastyczne drożdżowe placuszki z mąki pszennej. Łatwe do przygotowania, z kilku zaledwie podstawowych składników.
Tajemnica sukcesu tkwi tutaj w technice wyrabiania ciasta oraz smażeniu placuszków. Ciasto powinno wyrastać dwa razy: po wyrobieniu i po uformowaniu placków. Dzięki temu podczas smażenia placki napuszą się i utworzą dużą kieszonkę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, przekładając dwukrotnie. Urosną zadziwiająco szybko, a my będziemy mieli mnóstwo frajdy przy obserwacji.
____________________________________
SKŁADNIKI / 8-10 sztuk- 350 g mąki pszennej (około 2 i 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
WYKONANIE
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą wodę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie (początkowo - łyżką), aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Dodajemy 2 łyżki oliwy, miksujemy/zagniatamy 8-10 minut, aż otrzymamy gładkie ciasto, które zacznie odstawać od ścianek dzieży/ blatu.
- Skrapiamy oliwą i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów).
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Kroimy na 8-10 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm. Układamy na posypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut do napuszenia.
- Pod koniec wyrastania mocno rozgrzewamy patelnię.
- Z każdego placka strzepujemy nadmiar mąki i lekko rozciągamy. Układamy na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażymy 30 sekund, odwracamy na drugą stronę i smażymy przez 1 minutę. Na koniec ponownie odwracamy i smażymy pół minuty.
- Układamy w stosik na talerzu, przykrywamy czystą ściereczką.
Jutro robię! Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie robiłam z tego przepisu są super i smaczne.
OdpowiedzUsuń👍🏻
Usuń