KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I ZIELONEJ SOCZEWICY


Pełne smaku kotlety z puree z ziemniaków i ugotowanej zielonej soczewicy. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawione kurkumą, curry i kminem rzymskim w proszku. 
Można podawać je z sosem, np. pieczarkowym lub gulaszem. Można także włożyć w bułkę i zrobić pyszne wege burgery z dodatkiem pomidora, krążków cebuli i sałaty.
Zieloną soczewicę możecie zastąpić ugotowanym ryżem, czerwoną soczewicą lub np. kaszą pęczak. W momencie przygotowywania masy na kotlety, ziemniaki powinny być zimne, dlatego najlepiej przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem. Idealne będą te, pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego.

SKŁADNIKI / 5 SZT.
  • 1 szklanka (120 g) ugotowanej zielonej soczewicy lub odsączonej soczewicy z puszki
  • 2 szklanki ( 400 g) puree z ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki, np. z ciecierzycy + 2 łyżki do obtoczenia kotletów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminu rzymskiego, curry w proszku, szczypta chili 
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy. Odstawiamy z ognia, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, przekładamy do miski.
  • Dodajemy ziemniaczane puree, ugotowaną soczewicę i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Dodajemy jajko, 5 łyżek mąki oraz posiekaną natkę i koperek. Mieszamy. 
  • Nabieramy po 2 łyżki masy i w dłoniach formujemy zgrabne kule, które następnie spłaszczamy. 
  • Obtaczamy w mące, smażymy na maśle klarowanym lub oleju, po 5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy np. z bułką, sosem jogurtowo-czosnkowym, ajvarem, cebulą, pomidorem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz