Pełne smaku kotlety z puree z ziemniaków i ugotowanej zielonej soczewicy. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawione kurkumą, curry i kminem rzymskim w proszku.
Można podawać je z sosem, np. pieczarkowym lub gulaszem. Można także włożyć w bułkę i zrobić pyszne wege burgery z dodatkiem pomidora, krążków cebuli i sałaty.
Zieloną soczewicę możecie zastąpić ugotowanym ryżem, czerwoną soczewicą lub np. kaszą pęczak. W momencie przygotowywania masy na kotlety, ziemniaki powinny być zimne, dlatego najlepiej przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem. Idealne będą te, pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego.
____________________________________________
SKŁADNIKI / 5 SZT.- 1 szklanka (120 g) ugotowanej zielonej soczewicy lub odsączonej soczewicy z puszki
- 2 szklanki ( 400 g) puree z ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki, np. z ciecierzycy + 2 łyżki do obtoczenia kotletów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminu rzymskiego, curry w proszku, szczypta chili
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy. Odstawiamy z ognia, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, przekładamy do miski.
- Dodajemy ziemniaczane puree, ugotowaną soczewicę i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Dodajemy jajko, 5 łyżek mąki oraz posiekaną natkę i koperek. Mieszamy.
- Nabieramy po 2 łyżki masy i w dłoniach formujemy zgrabne kule, które następnie spłaszczamy.
- Obtaczamy w mące, smażymy na maśle klarowanym lub oleju, po 5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy np. z bułką, sosem jogurtowo-czosnkowym, ajvarem, cebulą, pomidorem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz