Lekkie i smaczne danie obiadowo-kolacyjne. Bogate w składniki, sycące i uzależniające.
Naleśniki nadziewamy podsmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą (lub twarogiem).
Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą.
SKŁADNIKI / 8 szt.
- 8 naleśników np. z TEGO przepisu
FARSZ
- 50 g masła
- 400 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów ze słoiczka
- 250 g ricotty lub twarogu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
SOS POMIDOROWY
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano i chili w proszku
DODATKOWO: klarowane masło lub olej do smażenia, tarty parmezan
WYKONANIE
- SOS POMIDOROWY: W rondelku krótko podgrzewamy oliwę ze startym na tarce czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, ocet jabłkowy, syrop klonowy i przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, przed podaniem podgrzewamy. Jeśli sos jest za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia.
- FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, szpinak opłukujemy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy.
- Zwiększamy płomień do dużego dodajemy pokrojony szpinak i smażymy 2-3 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia i studzimy.
- Do miski wkładamy ricottę lub twaróg . Lekko solimy, rozcieramy widelcem.
- Dodajemy usmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
- Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w roladki.
- Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz