NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ

Lekkie i smaczne danie obiadowo-kolacyjne. Bogate w składniki, sycące i uzależniające.
Naleśniki nadziewamy podsmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą (lub twarogiem).
 Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą.

SKŁADNIKI / 8 szt.
  • 8 naleśników np. z TEGO przepisu
FARSZ
  • 50 g masła
  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów  ze słoiczka
  • 250 g ricotty lub twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
SOS POMIDOROWY
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano i chili w proszku
DODATKOWO: klarowane masło lub olej do smażenia, tarty parmezan
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: W rondelku krótko podgrzewamy oliwę ze startym na tarce czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, ocet jabłkowy, syrop klonowy i przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, przed podaniem podgrzewamy. Jeśli sos jest za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia.
  • FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, szpinak opłukujemy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy. 
  • Zwiększamy płomień do dużego dodajemy pokrojony szpinak i smażymy 2-3 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia i studzimy.
  • Do miski wkładamy ricottę lub twaróg . Lekko solimy, rozcieramy widelcem.
  • Dodajemy usmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  • Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w roladki. 
  • Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. 
  • Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz