UNIWERSALNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE


Miękkie i pachnące bułeczki drożdżowe. Ładnie wyrośnięte, lekkie i delikatne jak piórko. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Idealne do domowych burgerów.
Krótko podgrzane, na dobrze rozgrzanej patelni, będą dobre przez kilka kolejnych dni.

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2  łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 75 g miękkiego smalcu lub masła
  • 250 ml lekko ciepłej wody
WYKONANIE
  • Żółtka oraz smalec wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie kuchennym do ocieplenia.
  • W miseczce rozcieramy drożdże (świeże lub suszone) z cukrem i 2 łyżkami mąki. Dolewamy 125 ml lekko ciepłej (nie gorącej) wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczkę soli. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka.
  • Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a gdy połączą się z ciastem, w kilku partiach dodajemy po kawałku miękkiego smalcu lub masła. Miksujemy 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek dzieży.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  •  Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i lekko rozciągając formujemy wałek. Kroimy na 9 kawałków o wadze 90 g każdy.  Zawijając ciasto pod spód, formujemy zgrabne kulki, układamy na blaszce, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, do lekkiego zezłocenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz