Bardzo smaczny, uniwersalny sos pomidorowy. Długo gotowany z octem jabłkowym lub balsamico, syropem klonowym, suszonym oregano i czosnkiem. Dzięki temu nabiera zdecydowanego smaku i gęstej konsystencji. Idealny do makaronu, zapiekanek i pizzy. Świetny do zawekowania.
Duże znaczenia ma tutaj sposób i długość gotowania sosu. Najpierw pod przykryciem, aby smaki dobrze się połączyły, a następnie bez przykrycia, aby zredukować i zagęścić całość.
______________________________________________________
SKŁADNIKI
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g pulpy pomidorowej lub rozdrobnionych pomidorów z puszki / polecam MUTTI
- 1 płaska łyżka syropu klonowego/miodu/cukru
- 1 płaska łyżka octu jabłkowego/ winnego/balsamico
- 1 płaska łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
______________________________________________________
WYKONANIE
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy oliwę i starty na tarce czosnek. Smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund. Nie rumienimy.
- Dolewamy pulpę pomidorową, dodajemy syrop klonowy, ocet jabłkowy, suszone oregano oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
- Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10-20 minut (w zależności od gęstości pomidorów), często mieszając, aż płyn odparuje, a sos się zagęści. Po lekkim wystudzeniu, można zblendować.
- Gorący sos można przełożyć do wyparzonych słoiczków (wyjętych wprost ze zmywarki)i od razu zakręcić. Tak przygotowany przechowujemy w lodówce.
- Można dodatkowo wydłużyć trwałość do spożycia i zapasteryzować słoiki z sosem, gotując je 30 minut we wrzątku (pokrywka nie może być zanurzona w wodzie) lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz