CALIMERO


Gorąca, aromatyczna i pyszna kawa z likierem jajecznym i bitą śmietaną. Opcjonalnie także z odrobiną brandy lub innego mocnego alkoholu, np. koniaku czy whisky. Popularna we wszystkich włoskich kurortach narciarskich. Rozgrzewająca i pobudzająca. Idealna na chłodne, zimowe wieczory. 
Oryginalnie przygotowuje się ją z likieru jajecznego o nazwie Bombardino. Zawiera on 17-18% procent alkoholu i jest słabszy, a przy okazji mniej gęsty od dobrze znanego nam ajerkoniaku lub advokaata. W Polsce dostaniecie go w dobrze zaopatrzonych sklepach monopolowych -  stacjonarnych lub internetowych. W razie potrzeby możecie użyć ajerkoniaku lekko rozcieńczonego mlekiem.

SKŁADNIKI / 1 PORCJA

  • 50-70 ml włoskiego likieru jajecznego bombardino lub ajerkoniaku wymieszanego z 2 łyżkami mleka
  • 50 ml  espresso
  • bita śmietana
  • odrobina kawy rozpuszczalnej lub gorzkiego kakao
WYKONANIE
  • Zaparzamy mocne i aromatyczne espresso.
  • W małym rondelku (najlepiej na parze) na małym ogniu, często mieszając, podgrzewamy (nie gotujemy) likier jajeczny. Przelewamy do szklanki.
  • Powoli i ostrożnie, używając łyżki, po ściance dolewamy gorące espresso. Dekorujemy bitą śmietaną i kawą rozpuszczalną lub kakao. Podajemy natychmiast.

1 komentarz:

  1. Ta kawa wygląda fantastycznie! Koniecznie musimy przetestować przepis :)

    OdpowiedzUsuń