Mięsiste i wilgotne ciasto bananowe z lukrem z marakui. Baz jajek, za to z dużą ilością puree z dojrzałych, pachnących bananów. O intensywnym zapachu przypraw korzennych. Z pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi i tartym imbirem.
Świetne na podwieczorek, można także zabrać do pracy lub szkoły. Trzymane pod przykryciem, będzie dobre przez kilka kolejnych dni.
Przygotowanie jest proste, do dwóch misek wkładamy suche i mokre składniki, później delikatnie mieszamy je ze sobą. Pieczemy do suchego patyczka.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g wiórków kokosowych
- 125 g roztopionego masła
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 4 dojrzałe banany
- 150 g brązowego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
LUKIER Z MARAKUJĄ
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 dojrzała marakuja
WYKONANIE
- Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C, bez termoobiegu.
- LUKIER:w miseczce, łyżką, rozcieramy cukier puder z miąższem z marakui. Odstawiamy na bok.
- Czekoladę kroimy w małą kostkę. Imbir ścieramy na tarce.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli, wiórki kokosowe i przyprawę piernikową, mieszamy.
- Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski i dodajemy cukier oraz starty imbir. Blendujemy lub rozgniatamy widelcem na puree, stopniowo dodając roztopione masło.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę.
- Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmujemy na kratkę, lekko studzimy i polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz