KORZENNE CIASTO BANANOWE BEZ JAJEK


Mięsiste i  wilgotne ciasto bananowe z lukrem z marakui. Baz jajek, za to z dużą ilością puree z dojrzałych, pachnących bananów. O intensywnym zapachu przypraw korzennych. Z pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi i tartym imbirem. 
Świetne na podwieczorek, można także zabrać do pracy lub szkoły. Trzymane pod przykryciem, będzie dobre przez kilka kolejnych dni.
Przygotowanie jest proste, do dwóch misek wkładamy suche i mokre składniki, później delikatnie mieszamy je ze sobą. Pieczemy do suchego patyczka.

SKŁADNIKI
  • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 125 g roztopionego masła
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 4 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
LUKIER Z MARAKUJĄ
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 dojrzała marakuja
WYKONANIE
  • Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C, bez termoobiegu.
  • LUKIER:w miseczce, łyżką, rozcieramy cukier puder z miąższem z marakui. Odstawiamy na bok.
  • Czekoladę kroimy w małą kostkę. Imbir ścieramy na tarce.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli, wiórki kokosowe i przyprawę piernikową, mieszamy.
  • Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski i dodajemy cukier oraz starty imbir. Blendujemy lub rozgniatamy widelcem na puree, stopniowo dodając roztopione masło.
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę. 
  • Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmujemy na kratkę, lekko studzimy i polewamy lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz