Pilaf to danie z lekkiego i delikatnego ryżu, który najpierw prażymy z warzywami, a następnie zalewamy gorącym bulionem lub wodą i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn (bez otwierania i mieszania). Dzięki takiej technice gotowania, ziarenka ryżu przechodzą aromatem przypraw, nie sklejają się i pozostają osobno.
Proste, zwyczajne, ale bardzo smaczne danie. Z pożywną, pełną białka ciecierzycą, plasterkami marchewki i suszonymi morelami.
Można podać je jako samodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 50 g masła lub oleju np. kokosowego
- 150 g (1 i1/2 szklanki) ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego
- 200 g ciecierzycy z puszki*
- 1 cytryna
- 50 g suszonych moreli
- 2 łyżki pestek dyni
- 300 ml gorącego bulionu lub wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta chili w proszku lub płatkach
*odsączoną ciecierzycę można wcześniej wymieszać z łyżką oliwy i przyprawami: solą, czarnym pieprzem, 1/2 łyżeczki: kuminu i słodkiej papryki w proszku oraz suszonym oregano i lubczykiem, a następnie upiec na rumiano w temperaturze 190 stopni, bez termoobiegu (około 20 minut). Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny i posypać nią gotowe danie.
DO PODANIA: 3 łyżki jogurtu naturalnego +1 łyżeczka harissy; pokrojona na ćwiartki limonka
WYKONANIE
- Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a marchew w półplastry. Ciecierzycę odsączamy na sicie. Suszone morele kroimy w małą kostkę.
- Pestki dyni krótko prażymy na suchej patelni.
- W miseczce, niezbyt dokładnie, mieszamy jogurt z harissą.
- Na szerokiej patelni lub w garnku (z dopasowaną pokrywką), na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty.
- Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką.
- Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut, bez mieszania i otwierania. Wyłączamy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem na 5-10 minut. Spulchniamy widelcem, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Posypujemy pestkami dyni oraz natką pietruszki i koperkiem. Podajemy z jogurtem wymieszanym z harissą i ćwiartkami limonki do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz