CONFIT Z KACZKI



Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, a zarazem najprostszy i najlepszy sposób na przyrządzanie kaczych udek. Mięso nacieramy solą i przyprawami, odstawiamy do zamarynowania, a następnie długo pieczemy w niskiej temperaturze lub gotujemy w kaczym tłuszczu. Na koniec można ustawić funkcję grill lub temperaturę 220 stopni C i w kilka minut zrumieniać skórkę.
Za każdym razem otrzymujemy miękkie i rozpływające się w ustach mięso - niezwykle delikatne, pełne smaku i bardzo soczyste. Można je zjeść natychmiast po przygotowaniu lub pozostawić w naczyniu w którym się piekło/gotowało (po wystudzeniu przykryć i do 7 dni przechowywać w lodówce). Z czasem nabierze więcej smaku i będzie świetne na kanapki lub odgrzewania w piekarniku.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 2 kacze udka
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w płatkach lub proszku.
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub wody
  • opcjonalnie; gęsi lub kaczy tłuszcz, jeśli chcemy ugotować udka w garnku 
WYKONANIE
  • Kacze udka dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami, nacinamy skórkę i z każdej strony nacieramy solą, pieprzem, suszonym oregano i chili. Obkładamy plasterkami czosnku i listkami laurowymi. Przykrywamy i odstawiamy do zamarynowania na minumum 1 godzinę (najlepiej na noc).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C bez termoobiegu.
  • Zamarynowane udka wyjmujemy z lodówki i skórką do dołu układamy w żaroodpornej formie o wymiarach zbliżonych do wielkości udek (powinny wypełniać całą formę).
  • Na dno naczynia wlewamy 1/2 szklanki wina lub wody, przykrywamy szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 2 godziny, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 2 godziny. 
  • Na koniec można zdjąć pokrywę, ustawić funkcję grill i w kilka minut zrumienić skórkę.
  • Po wystygnięciu, pozostały w formie tłuszcz można zebrać łyżką, przełożyć do słoiczka i wykorzystać np. do smażenia lub smarowania kanapek.

  • Jeśli posiadamy kaczy lub gęsi tłuszcz, możemy w nim ugotować udka pomijając pieczenie. Kacze udka, skórką do dołu, wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy tłuszczem (powinien sięgać minimum do połowy udek, a najlepiej, aby przykrył je całe), przykrywamy pokrywką  i gotujemy 3 godziny na minimalnym ogniu (powinien tylko lekko pyrkać). W połowie czasu, przewracamy udka na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz