SERNIK CYTRYNOWY Z WÓDKĄ I MAKIEM


Aksamitny sernik cytrynowy na spodzie z kruchych ciasteczek i maku. Z gęstą, śnieżnobiałą  polewą z kwaśnej śmietany. Podany z  plastrami pomarańczy skropionymi miodem i likierem pomarańczowym. Opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany i odrobiną listków świeżego lub suszonego tymianku.
Ciasto jest naprawdę pyszne i choć w składnikach masy serowej znajdziemy sok i skórkę z aż 2 cytryn, to jej smak jest subtelny, a całość zupełnie niekwaśna. 
Dodatek maku do ciasteczek nadaje fajną strukturę i nieoczekiwaną chrupkość podczas jedzenia. Połączenie smaków i szybkość wykonania powodują, że sernik jest rewelacyjny i szczerze polecam Wam jego wypróbwanie.
___________________________
SKŁADNIKI
SPÓD
  • 150 g kruchych ciastek 
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki maku
MASA SEROWA
  • 500 g twarogu 
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 20 g (2 łyżki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki wódki 
  • 4 jajka
  • 2 cytryny
POLEWA
  • 330 g gęstej homogenizowanej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub 3 łyżeczki cukru
DO PODANIA: 1 pomarańcza, likier pomarańczowy, np.Grand Marnier, płynny miód
_________________________
WYKONANIE
  • Jajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Ciasteczka rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mak. Dokładnie mieszamy, wykładamy na spód przygotowanej formy i dokładnie ugniatamy.
  • Do kubeczka ze śmietaną dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru. Dokładnie mieszamy.
  • Twaróg rozmiksowujemy w malakserze z cukrem, mąką, jajkami i wódką. Dodajemy sok i skórkę z 2 cytryn (tylko zewnętrzną żółtą część) i miksujemy krótką chwilę, do połączenia składników w gładką, lekko płynną masę.
  • Przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 30 minut, aż ciasto nie będzie surowe.
  • Ostrożnie wyjmujemy blaszkę z ciastem z piekarnika i łyżką wykładamy śmietanę z ksylitolem lub cukrem. Wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut. 
  • Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.
  • Ostudzone ciasto obkrajamy nożykiem przy brzegu formy i odpinamy obręcz. Przed podaniem kroimy w kliny. Podajemy z cienkimi plasterkami pomarańczy skropionymi likierem i miodem oraz opcjonalnie z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz