Aksamitny sernik cytrynowy na spodzie z kruchych ciasteczek i maku. Z gęstą, śnieżnobiałą polewą z kwaśnej śmietany. Podany z plastrami pomarańczy skropionymi miodem i likierem pomarańczowym. Opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany i odrobiną listków świeżego lub suszonego tymianku.
Ciasto jest naprawdę pyszne i choć w składnikach masy serowej znajdziemy sok i skórkę z aż 2 cytryn, to jej smak jest subtelny, a całość zupełnie niekwaśna.
Dodatek maku do ciasteczek nadaje fajną strukturę i nieoczekiwaną chrupkość podczas jedzenia. Połączenie smaków i szybkość wykonania powodują, że sernik jest rewelacyjny i szczerze polecam Wam jego wypróbwanie.
___________________________SKŁADNIKI
SPÓD
- 150 g kruchych ciastek
- 50 g masła
- 3 łyżeczki maku
MASA SEROWA
- 500 g ricotty lub tłustego twarogu
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 20 g (2 łyżki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki wódki
- 4 jajka
- 2 cytryny
POLEWA
- 330 g gęstej homogenizowanej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
DO PODANIA: 1 pomarańcza, likier pomarańczowy, np.Grand Marnier, płynny miód
_________________________
WYKONANIE
- Jajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Ciasteczka rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mak. Dokładnie mieszamy, wykładamy na spód przygotowanej formy i dokładnie ugniatamy.
- Do kubeczka ze śmietaną dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy.
- Ricottę lub twaróg rozmiksowujemy w malakserze z cukrem, mąką, jajkami i wódką. Dodajemy sok i skórkę z 2 cytryn (tylko zewnętrzną żółtą część) i miksujemy krótką chwilę, do połączenia składników w gładką, lekko płynną masę.
- Przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 30 minut, aż ciasto nie będzie surowe.
- Ostrożnie wyjmujemy blaszkę z ciastem z piekarnika i łyżką wykładamy śmietanę z cukrem. Wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.
- Ostudzone ciasto obkrajamy nożykiem przy brzegu formy i odpinamy obręcz. Przed podaniem kroimy w kliny. Podajemy z cienkimi plasterkami pomarańczy skropionymi likierem i miodem oraz opcjonalnie z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz