PASZTECIKI Z MIĘSEM


Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.  Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem.
_____________________________________________

SKŁADNIKI
CIASTO 
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
NADZIENIE
  • 3 szklanki mięsa ugotowanego w rosole
  • 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego lubczyku,  szczypta chili w proszku
__________________________________________________
WYKONANIE
  • NADZIENIE: Bułkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu.
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, przez około 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. 
  • Mięso i warzywa z rosołu kroimy na mniejsze kawałki i razem z namoczoną bułką, cebulką oraz czosnkiem mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. 
  • Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
  • Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy dłońmi.
  • CIASTO: Do dużej miski przesiewamy mąkę.
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszając, dolewamy 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski z mąką dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem lub ręcznie, na blacie oprószonym mąką.
  • Dodajemy jajko, a gdy połączy się z ciastem, po kawałku dodajemy miękkie masło. Kolejny kawałek dodając, gdy poprzedni połączy się z ciastem.
  • Wyrabiamy 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lśniące. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kule. Skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Dzielimy na 3 pionowe paski. 
  • Na środku każdego paska, wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie. Nakładamy jeden bok ciasta na drugi i dokładnie zlepiamy brzegi, na całej długości łączenia. Formujemy kształtne roladki, przenosimy na blaszkę i układamy łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Kroimy na 5 cm kawałki. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. 
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, do lekkiego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz